Składniki na ok. 20 sztuk:

• 125 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 2 jajka
• 125 g przesianej mąki
• 1 szczypta soli
• 1 łyżeczka masła
• 50 g masła
• 75 g białego serka
• 75 g wiórków kokosowych
• miąższ z ½ laski wanilii
• 150 g białej czekolady
• 20 patyczków

Kokosowe ciasteczka na patyczkach

Przygotowanie:

1. Ubić masło i cukier na krem. Stopniowo dodawać jaja. Następnie dodać mąkę i wymieszać.

2. Nasmarować masłem prostokątną formę do pieczenia i umieścić tam ciasto. Piec w piekarniku przez 45-50 minut. Gdy tylko gotowe ciasto ostudzi się całkowicie, rozkruszyć je rękami w misce. Mieszając dodać masło, biały ser, wiórki kokosowe i miąższ waniliowy. Uformować z masy 20 kuleczek i ostudzić.

3. Roztopić kuwerturę. Zanurzyć na krótko patyczki do ciasta po jednej stronie w kuwerturze. Następnie nadziać piłeczki na przewidziane do tego patyczki. Zanurzyć piłeczki w pozostałej kuwerturze i udekorować płatkami kokosowymi.