Składniki:

• 180 g cukru
• 200 ml jasnego syropu
• 200 ml śmietanki
• 100 g ciemnej czekolady
• 100 g ciemnej czekolady
• 1 masło z orzecha kokosowego
• 3 łyżki siekanych migdałów

Kola & Knäck – toffi z karmelem

Przygotowanie:

1. Dobrze wymieszać cukier, syrop, bitą śmietanę, masło i migdały. Całość doprowadzić do wrzenia w garnku. Temperatura gotowania wpływa na konsystencję toffi. Można ją łatwo zmierzyć termometrem kuchennym. Aby otrzymać bardziej miękką masę, należy przestać gotować przy 120°C, średnią – przy 140°C, a przy 160°C otrzymuje się twardszy, chrupiący karmel.

2. Przelać teraz masę do małych foremek i udekorować według upodobania – na przykład wcisnąć małe gwiazdki cukiernicze w jeszcze miękką masę.

3. Następnie ostudzić, przechowywać w lodówce lub podać.

Toy's Delight
Toy's Delight
Toy's Delight
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight
Winter Bakery Delight
Winter Bakery Delight

< Wróć do przeglądu