Składniki na 24 sztuki

• 150 ml mleka
• 1 szczypta mielonego szafranu
• ½ kostki drożdży
• 300 g mąki
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 1 cukier waniliowy
• 1 szczypta soli

Do posmarowania:

• 1 żółtko
• 1 łyżka mleka

SZWEDZKIE BUŁECZKI SZAFRANOWE LUSSEKATTER

Przygotowanie:

1. Wsypać do miski mąkę i uformować w niej dołek. Podgrzać mleko z szafranem do letniej temperatury. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, wlać do dołka zrobionego w mące i posypać jedną łyżką cukru. Tak otrzymany rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wymieszać trzepaczką z resztą mleka, masłem i jajem.

2. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy i sól. Dodać wszystko do rozczynu i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto drożdżowe zagniatać przez chwilę na blacie posypanym mąką i podzielić na 24 porcje. Z ciasta uformować cienkie rolki o długości ok. 15 cm. Zwinąć końce w ślimakowaty kształt i wsadzić po jednym rodzynku. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wymieszać trzepaczką żółtko z mlekiem i posmarować nim lussekatter. Piec przez ok. 18 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Całkowicie ostudzić na przeznaczonej do tego kratce.

Czas przygotowania bez czasu czekania: ok. 1 godziny

Toy's Delight talerz śniadaniowy
Toy's Delight talerz śniadaniowy
Toy's Delight talerz śniadaniowy
Toy's Delight filiżanka
Toy's Delight filiżanka
Toy's Delight filiżanka
Toy's Delight etażerka
Toy's Delight etażerka
Toy's Delight etażerka

< Wróć do przeglądu