Składniki

Na 6 porcji

• 2 duże bulwy buraków, pocięte na drobne kawałki
• 1 filiżanki rzodkwi japońskiej, pokrojonej na drobne paski
• 5 cm kawałek imbiru, drobno pocięty
• 1 długa czerwona papryka chilli, bez nasion i drobno posiekana
• 4 ząbki drobno siekanego czosnku
• 2 łyżki stołowe soli morskiej grubo mielonej
• 1 łyżeczka cukru kokosowego
• 12 młodych, oczyszczonych ośmiornic
• 2 łyżki stołowe oleju gorczycowego
• Sól morska grubo mielona i świeżo zmielony czarny pieprz
• sok z 2 limonek
• 24 liście perilli

Grillowana ośmiornica z dodatkiem buraka kimchi i liści perilli

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

1. Do miski włóż buraki, rzodkiewkę, imbir, chilli, czosnek, sól i cukier, wymieszać, a następnie wlej do czystego słoika z nakrętką. Załóż pokrywę, ale nie przykręcaj jej zbyt mocno. Pozostaw na 3 dni na powierzchni roboczej, a następnie schładzaj przez 3 dni w lodówce. Spożyj w ciągu 3 tygodni.

2. Pokrój ośmiornicę małym ostrym nożem, a następnie dodaj olej gorczycowy. Dopraw solą i pieprzem, następnie piecz na rozgrzanym grillu przez 5 minut, skrapiając od czasu do czasu sokiem z limonki. Podawaj z liśćmi perilli i buraczanym kimchi.

SZEF KUCHNI RADZI: Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie buraczanego kimchi, możesz kupić je gotowe. Jeśli przygotujesz je samodzielnie, nie używaj soli jodowanej, w przeciwnym razie kimchi nabierze nieprzyjemnego zapachu. Perilla jest tradycyjną wschodnioazjatycką przyprawą korzenną, którą można znaleźć w większości dobrych azjatyckich sklepów spożywczych. Ewentualnie można też użyć shiso lub mięty.