Składniki

Czas przygotowania: ok. 10-14 godzin
2 kg karczku wieprzowego


Marynata (mieszanka przypraw do nacierania mięsa)

• 2 łyżki soli
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka mielonej papryki
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• po 1 gałązce tymianku, rozmarynu i majeranku
• 3 łyżki muysztard


Sos (płyn do podlewania pieczeni)

• 200 ml białego wina
• 200 ml soku jabłkowego
• 50 ml whisky
• 50 ml syropu klonowego
• folia do żywności
• 1 aluminiowa miska
• folia aluminiowa

Pulled Pork

Przygotowanie:

1. Zeskubać listki świeżych ziół i drobno posiekać. Wszystkie inne składniki lekko utłuc w moździerzu.

2. Mięso natrzeć musztardą i marynatą. Marynowane mięso zawinąć w folię do żywności i wstawić do lodówki na min. 12 h.

3. Grillo-wędzarnię nagrzać do 100-130°C. Wyjąć karczek z folii i w środek włożyć termometr do mięsa.

4. Do aluminiowej miski wlać białe wino, sok jabłkowy, whisky i syrop klonowy. Do środka włożyć pieczeń. Miskę z pieczenią wstawić do grillo-wędzarni. Kiedy termometr wskaże 70-75°C, mięso polać płynem z aluminiowej miski. Czynność tę powtarzać raz na godzinę. Pieczeń jest gotowa, gdy temperatura w środku mięsa wyniesie 90°C.

5. Pieczeń wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na pół godziny. Następnie mięso zeskubać widelcem i wymieszać z sosem z pieczeni z miski.

BBQ Passion talerz do serwowania burgerów
BBQ Passion talerz do serwowania burgerów
BBQ Passion talerz do serwowania burgerów
Entree dzbanek
Entree dzbanek
Entree dzbanek
Ovid kieliszek do wody
Ovid kieliszek do wody
Ovid kieliszek do wody