Składniki

• 1 spód z ciasta
• 1 mała czerwona cebula
• ½ filiżanki pokrojonych pieczarek
• ½ filiżanki pokrojonych w ćwiartki żółtych cukinii
• 1 łyżka masła
• ½ filiżanki szpinaku baby
• 3 posiekane ząbki czosnku
• 1 filiżanka startego żółtego sera
• 4 jajka, lekko ubite
• 1 do 1 1/2 filiżanki śmietanki do ubijania
• 1-2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki pieprzu

Quiche warzywne

Przygotowanie:

1. Spód ciasta podpiec według przepisu. W tym samym czasie na dużej patelni usmażyć na maśle do miękkości cebulę, grzyby i cukinię.

2. Dodać szpinak oraz czosnek i krótko podsmażyć.

3. Warzywa przełożyć do formy z ciastem i posypać serem.

4. W misce wymieszać śmietankę, jajka, sól, rozmaryn oraz pieprz i polać warzywa.

5. Quiche wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem quiche studzić przez ok. 10 minut.