Składniki:
- 3 płatki mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 6 jajek
- ½ pęczka szczypiorku
- ryż lub groszek do obciążenia
Sakiewki z ciasta francuskiego z jajecznicą
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie wyciąć foremką do ciastek o średnicy ok. 9 cm i włożyć do foremek na muffinki. Spód nakłuć widelcem.
Wyciąć kawałki papieru do pieczenia o odpowiednim wymiarze i umieścić go na każdej foremce z ciastem francuskim, obciążając go ryżem lub groszkiem. Górne krawędzie ciasta francuskiego posmarować żółtkiem.
Obciążone foremki z ciastem francuskim piec w temperaturze 180°C przez ok. 10–15 minut.
Z pozostałego ciasta francuskiego wyciąć 12 uszu królika za pomocą foremek w odpowiednim kształcie i posmarować uszy żółtkiem. Uszy ułożyć na małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec razem do uzyskania złoto-żółtego koloru.
Ubić 6 jajek z 2 łyżkami stołowymi mleka, solą i pieprzem. Przełożyć masę jajeczną na patelnię i odstawić na chwilę do ścięcia na średnim ogniu. Następnie powoli mieszać szpatułką do całkowitego ścięcia się składników.
Wyjąć ryż i papier do pieczenia z foremek na muffinki, napełnić je jajecznicą, ułożyć uszy królika na jajecznicy i posypać szczypiorkiem.