
Składniki
Na 4 porcje
• 1 duża sałata frisée
• 200 g sałaty z dzikim ziołami lub różnych ziół (np. trybula, bazylia, natka pietruszki itd.)
• 200 g malin
• 1 okrągły kozi serek (ok. 200 g)
• pieprz brazylijski
• świeżo mielony czarny pieprz
• 4 łyżki pistacji
Sałata frisée z dzikimi ziołami z kozim serem i malinami
Przygotowanie:
1. Sałatę i zioła oczyścić, umyć, odwirować do sucha i ew. porwać na mniejsze kawałki.
2. Maliny przebrać. Kozi ser pokroić na plasterki i posypać pieprzem brazylijskim i zwykłym pieprzem. Pistacje grubo posiekać.
3. Sałatę frisée wymieszać z dzikimi ziołami, ułożyć na talerzach, posypać pistacjami i malinami i na wierzchu ułożyć plasterki koziego sera.
4. Do sałaty pasuje dressing z limonek i chili lub sos vinaigrette z pieprzem brazylijskim.