Składniki:

• 300 g drylowanych daktyli
• 550 g orzechów nerkowca
• 220 ml płynnego oleju kokosowego
• 50 ml miodu
• 1 łyżeczka sproszkowanej matchy
• 3 kiwi

„Sernik” z kiwi

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania/pieczenia: 0 min
Czas chłodzenia/marynowania: 3 godz.
Na: 1 prostokątną formę (22 x 12 x 6 cm), ok. 12 porcji

Przygotowanie:

1. Spód: Daktyle i 150 g orzechów nerkowca umieścić w blenderze i drobno zmielić. Dodać dwie łyżki stołowe oleju kokosowego i ponownie wymieszać. Prostokątną formę (22 x 12 x 6 cm) w całości wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do środka mieszankę z daktyli. Równomiernie rozłożyć na dnie i docisnąć. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Nadzienie: Pozostałe orzechy nerkowca drobno zmielić w blenderze. Dodać olej kokosowy oraz miód i zmiksować na jednolitą masę. Około 1/3 nadzienia z orzechów nerkowca wymieszać ze sproszkowaną matchą i odstawić.

3. Jasne nadzienie z orzechów nerkowca przełożyć do prostokątnej formy, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na 1 godz. Kiwi obrać i pokroić w plasterki. Zielone nadzienie z orzechów nerkowca przełożyć do formy i na wierzchu ułożyć kiwi. Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.