Składniki

• 2250 g pomidorów bez skórki (z puszki) 
• 400 g koncentratu pomidorowego 
• 625 g drobno posiekanej cebuli 
• 1250 g czerwonej papryki, pociętej w drobną kostkę 
• 50 g kolendry 
• 75 g czosnku 
• 8,5 g czerwonej papryczki chilli (stosować według uznania)
• 25 g kminu rzymskiego 
• 30 g soli 
• 6 g pieprzu 
• 190 ml oliwy z oliwek 

SHAKSHUKA (20 porcji)

Przygotowanie:

1. Zmiksować blenderem wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli i papryki.

2. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek i porządnie zeszklić cebulę. 

3. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5 minut. 

4. Dodać zmiksowaną mieszaninę pomidorową, zagotować i potem gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. 

5. Na jedną porcję: Nałożyć 250 g masy do patelni do serwowania, uformować 2 „wgłębienia”, do których wbić 2 jajka. 

6. Przykryć i gotować powoli, aż białko się zetnie (żółtko powinno być miękkie, według uznania). 

7. Udekorować posiekaną pietruszką.

Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania