
Składniki
Na 4 porcje
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki masła
• 100 ml wytrawnego białego wina
• 06. Aug nitek szafranu
• 125 ml wywaru rybnego
• 100 ml śmietanki do ubijania
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• sok z cytryny
• 1 kg zielonych szparagów
• cukier
• 1 łodyga pora
• 120 g oczyszczonych alg salicorne
• 12 przegrzebków gotowych do przyrządzenia
• 2 łyżki oleju
Smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką
Przygotowanie:
1. Szalotki i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić szalotki oraz czosnek. Dodać białe wino oraz szafran i gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
2. Wlać wywar rybny i odparować. Dodać śmietankę i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć blenderem ręcznym na gładkie purée.
3. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Do dużego garnka wlać dużą ilość wody, dodać 1-2 łyżeczki soli, ok. 1 łyżeczki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny i zagotować.
4. Szparagi blanszować we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie.
5. Pora oczyścić, umyć i pokroić na cienkie paski. Algi umyć i osączyć.
6. Szparagi, pora i algi ułożyć na talerzach, dodać przegrzebki i na warzywa wyłożyć odrobinę szafranowej pianki.