Składniki

Na 4 porcje

• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki masła
• 100 ml wytrawnego białego wina
• 06. Aug nitek szafranu
• 125 ml wywaru rybnego
• 100 ml śmietanki do ubijania
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• sok z cytryny
• 1 kg zielonych szparagów
• cukier
• 1 łodyga pora
• 120 g oczyszczonych alg salicorne
• 12 przegrzebków gotowych do przyrządzenia
• 2 łyżki oleju

Smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką

Przygotowanie:

1. Szalotki i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić szalotki oraz czosnek. Dodać białe wino oraz szafran i gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

2. Wlać wywar rybny i odparować. Dodać śmietankę i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć blenderem ręcznym na gładkie purée.

3. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Do dużego garnka wlać dużą ilość wody, dodać 1-2 łyżeczki soli, ok. 1 łyżeczki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny i zagotować.

4. Szparagi blanszować we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty, wyjąć i zahartować w zimnej wodzie.

5. Pora oczyścić, umyć i pokroić na cienkie paski. Algi umyć i osączyć.

6. Szparagi, pora i algi ułożyć na talerzach, dodać przegrzebki i na warzywa wyłożyć odrobinę szafranowej pianki.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Piemont zestaw sztućców
Piemont zestaw sztućców
Piemont zestaw sztućców