Składniki dla 4 osób:
Kurczak:
- masło klarowane do smażenia
- 4 połówki piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
- sól i pieprz zmielony w młynku
Korzenie pietruszki:
- 250 g korzeni pietruszki
- 2 łyżki stołowe masła
- 100 ml bulionu
- sól, pieprz zmielony w młynku, szczypta cukru
Sos tymiankowy:
- 200 ml demi-glace (zob. wskazówka na końcu przepisu)
- 2 łyżeczki porwanych listków tymianku
- sól i pieprz do smaku
Coppa i chipsy warzywne:
- 4 plasterki wędliny coppa, przekrojone na pół i upieczone na chrupko w piekarniku
- 40 g mieszanych, gotowych chipsów warzywnych
- 2 łyżeczki ziarenek fermentowanego czarnego pieprzu Kampot
Chrupiący smażony kurczak kukurydziany
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 100°C. Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. Piersi z kurczaka posolić, doprawić pieprzem i usmażyć na chrupko na gorącym tłuszczu, układając je skórą do dołu. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Mięso przełożyć na talerz i 15 minut piec w piekarniku. Wędlinę coppa upiec w piekarniku na chrupko.
- Korzenie pietruszki obrać i pokroić na kawałki wielkości kęsów. Włożyć do garnka, dodając masło i bulion. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby płyn się wygotował.
- Sos demi-glace zagotować z porwanymi listkami tymianku. Ewentualnie zagęścić do pożądanej konsystencji odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej w czerwonym winie. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos wyłożyć na talerze, na nim rozłożyć mięso i warzywa. Całość udekorować coppa oraz chipsami warzywnymi i posypać ziarenkami fermentowanego pieprzu Kampot. Ewentualnie ozdobić świeżymi ziołami i podawać.
Wskazówka: Demi-glace to stężony sos powstały w procesie wielogodzinnego gotowania kości cielęcych z warzywami korzeniowymi. Po ugotowaniu sos zostaje przelany przez drobne sito i ponownie zagotowany, aż jego objętość wielokrotnie się zmniejszy. Aby oszczędzić sobie wysiłku i zaoszczędzić czas, demi-glace można również nabyć u dobrego rzeźnika lub w zaufanych delikatesach.