Składniki:
• 3 dojrzałe mango
• 4 czubate łyżki stołowe cukru pudru
• 6 wafelków do lodów
• 2-3 łyżki stołowe cukrowych perełek lub posypki
• 1 płaska łyżeczka kurkumy
• 2 łyżki stołowe cukru
• ok. 100 ml letniej wody
Sorbet z mango w kolorowym waflu
Czas przygotowania: 35 min
Czas gotowania/pieczenia: 0 min
Czas chłodzenia/marynowania: 4 godz.
Na: 4-6 porcji
Przygotowanie:
1. Mango obrać i odkroić miąższ od pestki. Pokroić na kawałki i wstawić na 3-4 godziny (lub na noc) do zamrażarki.
2. Do miski wsypać cukier puder i rozmieszać z zimną wodą do uzyskania lukru. Pędzelkiem lub łyżeczką posmarować lukrem brzeg wafli i posypać cukrowymi perełkami. Wafle wstawić do szklanek, żeby wyschły.
3. Zamrożone kawałki mango włożyć razem z kurkumą i cukrem do blendera i zmiksować z odrobiną letniej wody na kremowe purée. Ewentualnie dodać trochę więcej wody. Purée z mango przełożyć do wafli i podawać.