
Na 4 porcje:
• 350g spaghetti
• 500g małży
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek zwykłej pietruszki
• 2 strąki papryki chili, suszonej
• sól morska i pieprz
• 8 łyżek oliwy z oliwek
• 100 ml białego wina
• 1/2 cytryny
• 30g startego parmezanu
Spaghetti aglio olio z małżami
Przygotowanie:
1. Oczyścić muszle pod bieżącą wodą i zamknięte umieścić w dużym naczyniu z osoloną wodą, a następnie zagotować. Gotować przez 5–7 minut.
2. Na koniec za pomocą pęsety oddzielić mięso od muszli. Te, których nie można otworzyć, odłożyć.
3. Wrzucić spaghetti do gotującej się, osolonej wody i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. W trakcie gotowania makaronu można przygotować sos: posiekać drobno pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Chili i czosnek poddusić w oliwie z oliwek. Zalać białym winem, a następnie do wywaru dodać 2/3 pietruszki i mięso z małży.
5. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Gotować pod przykryciem przez 2–3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
6. Odcedzić makaron, wymieszać z wywarem z małży i grubo startym parmezanem. Udekorować pozostałą porcją pietruszki i podawać!