Składniki dla 2 osób:

  • 410 g mąki
  • 130 ml mleka
  • 155 g posiekanej skórki cytrynowej
  • 155 g posiekanej skórki pomarańczowej
  • 160 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • 50 g drożdży
  • 90 g cukru + 1/2 łyżeczki cukru do rozczynu
  • 26 g cukru pudru
  • 190 g masła do ciasta
  • 26 g rozpuszczonego masła klarowanego

Strucla bożonarodzeniowa

Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Czas oczekiwania: 1,5 godz.

Przygotowanie:

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże z połową łyżeczki cukru.
  2. Masło utrzeć na kremową masę i wymieszać z mąką oraz rozczynem. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min.
  3. Skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, migdały i rodzynki wymieszać z resztą cukru i dodać do ciasta. Następnie ciasto przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
  4. Gotowe ciasto ponownie zagnieść i uformować z niego struclę. Struclę piec 60 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C.
  5. Upieczoną struclę posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym i posypać cukrem pudrem. Podawać na owalnym półmisku z kolekcji Toy‘s Delight Royal Classic. Smacznego!

Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic miska
Toy's Delight Royal Classic talerz śniadaniowy
Toy's Delight Royal Classic talerz śniadaniowy
Toy's Delight Royal Classic talerz śniadaniowy