Składniki dla 2 osób:
- 410 g mąki
- 130 ml mleka
- 155 g posiekanej skórki cytrynowej
- 155 g posiekanej skórki pomarańczowej
- 160 g mielonych migdałów
- 1 łyżka stołowa rodzynek
- 50 g drożdży
- 90 g cukru + 1/2 łyżeczki cukru do rozczynu
- 26 g cukru pudru
- 190 g masła do ciasta
- 26 g rozpuszczonego masła klarowanego
Strucla bożonarodzeniowa
Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Czas oczekiwania: 1,5 godz.
Przygotowanie:
- W letnim mleku rozpuścić drożdże z połową łyżeczki cukru.
- Masło utrzeć na kremową masę i wymieszać z mąką oraz rozczynem. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min.
- Skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, migdały i rodzynki wymieszać z resztą cukru i dodać do ciasta. Następnie ciasto przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
- Gotowe ciasto ponownie zagnieść i uformować z niego struclę. Struclę piec 60 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C.
- Upieczoną struclę posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym i posypać cukrem pudrem. Podawać na owalnym półmisku z kolekcji Toy‘s Delight Royal Classic. Smacznego!