Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 średniej kapusty stożkowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 owoc granatu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 50 g mieszanych orzechów, niesolonych i nieprażonych
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 37,5 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 10 g cukru
  • sól i pieprz

Surówka z kapusty stożkowej z pestkami granatu, czerwoną cebulą, pietruszką i karmelizowanymi orzechami

Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 30 min

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, pokroić na ćwiartki i usunąć twarde zewnętrzne liście oraz głąb. Kapustę pokroić w cienkie paski. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.
  2. Na patelni podgrzać wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, dodać orzechy. Orzechy mieszać na patelni, aż wyparuje cały płyn. Karmelizowane orzechy wyłożyć na blachę i ostudzić.
  3. Owoc granatu przekroić na pół i wyjąć pestki. Przyrządzić dressing z soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.
  4. Kapustę stożkową, cebulę, orzechy i pestki granatu włożyć do dużej miski. Dodać dressing.
  5. Surówkę przełożyć do misek La Boule i podawać. Smacznego!

La Divina kieliszek do wody, 4 sztuki
La Divina kieliszek do wody, 4 sztuki
La Divina kieliszek do wody, 4 sztuki
Boston Komplet sztuccow 30szt. 42x27x5cm
Boston Komplet sztuccow 30szt. 42x27x5cm
Boston Komplet sztuccow 30szt. 42x27x5cm
Toy's Delight La Boule
Toy's Delight La Boule
Toy's Delight La Boule