Składniki:

• seler naciowy
• kiwi, jabłko, gruszka lub ogórek
• pomidorki czereśniowe lub winogrona
• twarożek
• cukier puder
• sok z cytryny
• cukrowe oczy
• rzeżucha lub świeże zioła (np. mięta)

Szybkie przekąski-ślimaki

Czas przygotowania: 15 min

Przygotowanie:

1. Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Kiwi, jabłko, gruszkę i ogórek pokroić na plasterki.

2. Łodygi selera naciowego pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Odkroić wypukły brzeg, tak aby kawałki selera leżały na talerzu i z niego nie spadały. Worek do wyciskania napełnić twarożkiem i wycisnąć go na łodygi selera.

3. Na każdej łodydze selera umieścić muszlę ślimaka – plasterek jabłka, kiwi lub gruszki – a z pomidorka czereśniowego lub winogrona zrobić głowę.

4. Z cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego utrzeć gęsty lukier. Na głowie ślimaka zrobić dla kleksy z lukru i przykleić do nich cukrowe oczy. Przez chwilę przytrzymać i docisnąć, aż lukier stwardnieje. W twarożek wetknąć rzeżuchę lub zioła w charakterze czułek.

Historyjka o ślimakach na przekąskę:

Mój ślimaczku, mój malutki,
Wystaw rogi ze swej budki.

Wystaw głowę, spójrz na świat,
Zobacz, jaki piękny kwiat.

Podejdź, proszę, jak najbliżej,
Bo chcę ci się dobrze przyjrzeć.

Chcesz już wracać do swej budki?
W takim razie: „Cześć, malutki!”.

I hop: ślimaczki znikają w buzi.