LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki:

Na spód:
• 150 g miękkiego masła
• 30 g cukru
• 60 g cukru pudru
• 30 g mielonych orzechów włoskich 
• szczypta soli
• 1 jajko • 250 g mąki

Na wierzch:
• 85 g cukru
• 3 jajka
• 125 g śmietany
• starta skórka z biocytryny

• 5 jabłek

Tarta jabłkowa

Przygotowanie:

1. Ciasto: Masło utrzeć robotem kuchennym na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier puder, orzechy włoskie oraz sól. Mieszając, dodać jajko, ostrożnie dodać mąkę i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

2. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na jednakową grubość i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Brzeg docisnąć palcami, a wystający nadmiar ciasta obciąć nożem.

3. Jabłka umyć i przekroić na pół. Jabłka pokroić w cienkie półplasterki.

4. Piekarnik nagrzać do 190°C w trybie góra-dół (termoobieg: 175°C). Kawałki jabłek koliście ułożyć na cieście.

5. Wierzch: Cukier dokładnie wymieszać w misce trzepaczką z jajkami, śmietaną i startą skórką z cytryny. Równomiernie rozmieścić na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.

Artesano Original półmisek
Artesano Original półmisek
Artesano Original półmisek
Artesano Original płaski talerz 29 cm
Artesano Original płaski talerz 29 cm
Artesano Original płaski talerz 29 cm
Modern Line sztućce komplet sztućców 30-częściowy
Modern Line sztućce komplet sztućców 30-częściowy
Modern Line sztućce komplet sztućców 30-częściowy