Składniki:
Na spód:
• 150 g miękkiego masła
• 30 g cukru
• 60 g cukru pudru
• 30 g mielonych orzechów włoskich
• szczypta soli
• 1 jajko • 250 g mąki
Na wierzch:
• 85 g cukru
• 3 jajka
• 125 g śmietany
• starta skórka z biocytryny
• 5 jabłek
Tarta jabłkowa
Przygotowanie:
1. Ciasto: Masło utrzeć robotem kuchennym na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cukier puder, orzechy włoskie oraz sól. Mieszając, dodać jajko, ostrożnie dodać mąkę i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
2. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na jednakową grubość i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Brzeg docisnąć palcami, a wystający nadmiar ciasta obciąć nożem.
3. Jabłka umyć i przekroić na pół. Jabłka pokroić w cienkie półplasterki.
4. Piekarnik nagrzać do 190°C w trybie góra-dół (termoobieg: 175°C). Kawałki jabłek koliście ułożyć na cieście.
5. Wierzch: Cukier dokładnie wymieszać w misce trzepaczką z jajkami, śmietaną i startą skórką z cytryny. Równomiernie rozmieścić na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut.