Zutaten

4 Portionen

• 1 Limette
• ½ Bund Schnittlauch
• 1 Stück Ingwer à ca. 20 g
• 100g Zuckerschoten
• 400g sehr frisches Lachsfilet ohne Haut
• 6 sehr frische küchenfertige Jakobsmuscheln
• 3-4 EL gutes Olivenöl
• Meersalz
• Frisch gemahlener schwarzer Pfeffer
• 3 EL heller Balsamicoessig
• Zucker
• 100g Friséesalat
• etwas Dill
• Kartoffelstroh zum Garnieren

Tatar z łososia i przegrzebków z sałatą frisée z groszkiem cukrowym i słomą kartoflaną

Przygotowanie:

1. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć sok z jednej połówki. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i pokroić w drobne krążki. 

2. Obrać imbir i drobno zetrzeć lub pokroić. Groszek cukrowy oczyścić, umyć i pokroić na bardzo cienkie paski.

3. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Przegrzebki również drobno pokroić. Łososia i przegrzebki włożyć do dwóch osobnych salaterek. 

4. Zawartość obu misek wymieszać z imbirem, 1-2 łyżkami oliwy i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tatara z łososia dodać szczypiorek.

Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów
Tischsets podkładki stołowe
Tischsets podkładki stołowe
Tischsets podkładki stołowe