Składniki

Na 8 porcji

• ok. 1,5 kg mrożonej pieczeni jagnięcej
• Solanka z przyprawami
• 1 litr wody
• 1 dl. soli
• 1 łyżeczka cukru
• 0,5 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
• 1 rozkruszony listek laurowy
• 15 rozgniecionych jagód jałowca
• 250 g orzechów włoskich
• 2,5 kg jarmużu
• 100 g tłuszczu (smalcu wieprzowego lub gęsiego)
• 2 posiekane cebule
• 600 ml bulionu
• sól i pieprz
• 2,5 łyżki płatków owsianych

opcjonalnie:
• rozmaryn
• tymianek

Tjälknöl* z jagnięciny

Przygotowanie:

1. Pieczeń doprawić pieprzem i solą, włożyć do żaroodpornej formy i wstawić na dolny poziom piekarnika. Dusić w maśle przez noc w temperaturze 100°C, aby mięso było soczyste i delikatne. Przyprawy gotować przez kilka minut w osolonej wodzie do uzyskania aromatycznego wywaru, a następnie polać nim pieczeń.

2. Pieczeń zostawić w wywarze pod przykrywką na ok. 5 godzin, a następnie pokroić w bardzo cienkie plastry.

3. W międzyczasie przygotować jarmuż na sałatkę. Najlepszy jest jarmuż po przymrozkach.

4. Jarmuż dokładnie umyć, oczyścić i oderwać listki od łodyżek. Blanszować we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty, odcedzić i zahartować zimną wodą. Grubo posiekać nożem.

5. W garnku z grubym dnem roztopić tłuszcz, poddusić cebulę, dodać jarmuż i poddusić. Podlać wywarem i doprawić do smaku. Następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około jedną godzinę. Pod koniec gotowania dodać płatki owsiane, aby zagęścić płyn. Jarmuż ponownie doprawić do smaku i przełożyć do miski.

6. Na koniec na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy włoskie z solą morską i przygotować do podania.

7. Cienkie plastry duszonej jagnięciny lekko zwinąć, ułożyć na owalnym talerzu i łyżką nakładać małe porcje jarmużu. Posypać orzechami i podawać.