Składniki

Ciasto:

• 4 jajka
• 100 g cukru
• 100 g mąki
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao

Krem

• 250 g serka mascarpone
• 2 opak. cukru waniliowego
• 2 łyżki cukru
• 250 ml śmietanki
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g mieszanych owoców jagodowych
• Żelatynę

Tort z kremem mascarpone

1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 25-30 minut w piekarniku na jednej trzeciej jego wysokości od dołu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i postawić na kratce, aby ostygło. Następnie wyjąć z formy i przekroić poziomo na trzy części.

3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone wymieszać z cukrem – waniliowym i zwykłym. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w garnku z 5 łyżkami śmietanki. Pozostałą śmietankę ubić na sztywną masę.

4. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z mascarpone i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.

5. Połowę kremu mascarpone wyłożyć na dolną część ciasta i rozsmarować. Na wierzchu położyć drugi krążek ciasta i posmarować go resztą kremu. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciasta. Tort chłodzić w lodówce przez około 2 h.

6. Posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi owocami jagodowymi.

Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz na jajka
Spring Awakening talerz na jajka
Spring Awakening talerz na jajka