
Składniki
• udka z kurczaka
• 2 czerwone cebule
• rozmaryn
• oliwa z oliwek do podsmażenia
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 3-4 kieliszki białego wina
• 2-3 łyżki octu balsamicznego
• garść rodzynek
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• szynka prosciutto
• orzeszki piniowe
• sól, pieprz
UDKA Z KURCZAKA Z PROSCIUTTO
Przygotowanie:
1. Starannie obraną czerwoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek razem z rozmarynem. Pomidory rozdrobnić mikserem i wlać białe wino. Masę z pomidorów i wina dodać do cebuli. Dodać kilka łyżek octu balsamicznego, garść rodzynek i 2-3 łyżeczki brązowego cukru. Gotować na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Udka z kurczaka podsmażyć na brązowo na oliwie z oliwek i owinąć paskami szynki. Udka z kurczaka z pomidorami piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut. Odstawić na pięć minut.
Podawać z orzeszkami piniowymi i gałązkami rozmarynu.