Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 1/3 kostki pokruszonych świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 200 g maku
- 4 łyżki stołowe masła
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- starta skórka z ½ cytryny bio
- 2 łyżki stołowe miodu
- cukier puder do posypania
Przepis na wielkanocne ciasto: Warkocz z makiem
Na: 1 ciasto
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 2,5 godz.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę, sól, cukier trzcinowy i drożdże wymieszać w misce. Dodać masło, mleko oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Nadzienie:
- Mak utrzeć w rozdrabniaczu lub blenderem ręcznym na oleistą masę. Mak, masło, mleko, cukier i cynamon umieścić w garnku i gotować kilka minut, aż masa zgęstnieje. Dodać startą skórkę z cytryny oraz miód, wymieszać i ostudzić.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, nadając mu kształt prostokąta, i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zrolować od dłuższej strony. Zrolowane ciasto przeciąć nożem wzdłuż na dwie połówki i spleść w warkocz, tak aby przecięte powierzchnie były skierowane do góry. Warkocz uformować na kształt okrągłego wianka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Warkocz piec 25 minut. Studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Nasza rada:Aby skrócić czas przygotowania, można użyć gotowej masy makowej ze sklepu.