Składniki

Na 12 porcje

• 500 g masła (o temperaturze pokojowej)
• 200 g drobnego cukru
• 200 g ciemnobrązowego cukru
• 6 jajek
• 4 żółtek
• 300 g jogurtu greckiego
• 150 ml brązowego rumu
• 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 450 g mąki żytniej
• 2 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka kamienia winnego
• 400 g orzechów włoskich
• 500 g sera białego (o temperaturze pokojowej)
• 750 g cukru pudru
• 4 miseczki malin

Warstwowe ciasto orzechowe z malinami i śmietanową polewą waniliową oraz białym serem

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

1. Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce miksera umieść 375 g masła, cukru i ciemno-brązowego cukru, po czym mieszaj płaską ubijaczką na średnich obrotach przez 10 minut aż masa nabierze całkowicie jasnego koloru.

2. Jajka, żółtka, jogurt, rum i połowę wanilii ubij razem, a następnie dodaj do mieszanki masła i wymieszaj na niskich obrotach. Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i kamień winny wymieszaj i dwukrotnie przesiej, a następnie delikatnie wymieszaj.

3. Orzechy włoskie bardzo drobno zmiel w robocie kuchennym, a następnie dodaj do ciasta. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do trzech 20-centymetrowych form wyłożonych pergaminem do pieczenia i piecz przez 25–30 minut, do momentu kiedy ciasto przestanie przywierać do włożonego drewnianego patyczka. Studź na kratce.

4. Ser biały, pozostałe masło, cukier puder i pozostałą wanilię umieść w misce miksera i ubijaj płaską ubijaczką na średniej prędkości przez 10 minut aż do uzyskania całkowicie jasnego koloru.

5. Rozprowadź jedną trzecią polewy na cieście, wygładzaj ją, a następnie przykryj malinami. Połóż drugą warstwę ciasta na wierzchu i powtórz proces. Na koniec polej ciasto pozostałym lukrem. Podawaj z pozostałymi malinami.

SZEF KUCHNI RADZI: Przesiewanie mieszanki mącznej jest szczególnie ważne przy produkcji tego ciasta, ponieważ powoduje ono płaski wzrost ciasta, co ułatwia jego układanie. Jeśli kawałki ciasta nadal są podniesione, po prostu odetnij dotknięte miejsca nożem.