Składniki

DLA 4 OSÓB

• 1 puszka ciecierzycy 425 ml (masa netto po odsączeniu 240 g)
• 1 cytryna
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml wywaru warzywnego
• 1-2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
• 50-70 ml oliwy z oliwek
• sól
• świeżo mielony pieprz
• szczypta kuminu
• szczypta mielonej kolendry
• 2 łyżki sezamu
• 1 owoc granatu

WEGAŃSKI HUMUS Z SEZAMEM I NASIONAMI GRANATU

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę osączyć. Cytrynę umyć, wytrzeć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Ciecierzycę, wywar i czosnek rozetrzeć na gładkie purée. Dodać pastę sezamową i oliwę, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i sokiem z cytryny.

2. Na patelni bez tłuszczu uprażyć sezam na złotobrązowy kolor, wyjąć i ostudzić. Owoc granatu przekroić na pół, łyżką kuchenną wybić ze środka nasiona. Humus posypać nasionami granatu i sezamem oraz pieprzem.