Składniki na jedną tortownicę (średnica 24 cm):

Tarta czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 120 g ciemnej rozpuszczonej kuwertury
  • 2 łyżki stołowe kakao

Sos waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 3 duże żółtka
  • sok z cytryny do smaku

Krem czekoladowy:

  • 50 g ciemnej kuwertury 
  • 50 g śmietanki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
    ​​​​​​​
  • kakao do posypania
  • 100 g świeżych jagód
  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta do przyozdobienia

Wilgotna tarta czekoladowa z sosem waniliowym

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem i grzałką tylną. Masło i cukier włożyć do miski do ucierania. Ubić trzepaczką na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, kuwerturę oraz kakao i ubijać przez kolejne 10 minut. Masę czekoladową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku. Luźno przykryć ściereczką kuchenną i ostudzić. 
  2. Zagotować składniki na sos waniliowy: mleko, cukier i miąższ z laski wanilii. Do metalowej miski włożyć żółtka. Gotujący płyn utrzeć z żółtkami trzepaczką, ciągle ucierając. Miskę umieścić nad gorącą kąpielą wodną i dalej ucierać, aż płyn zgęstnieje. Sos zdjąć z kąpieli wodnej i przełożyć do zimnej miski. Doprawić sokiem z cytryny i schłodzić.
  3. Ciemną kuwerturę rozpuścić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić. Ubić śmietankę, wymieszać z płynną kuwerturą oraz cukrem i powstałą masą napełnić rękaw cukierniczy. Ostudzić.
  4. Sos waniliowy wyłożyć na talerze. Tartę czekoladową pokroić na prostokąty i posypać kakao. Ułożyć na sosie. Jagody posypać cukrem pudrem i rozłożyć na talerzach. Talerze udekorować kremem czekoladowym. Ozdobić świeżą miętą i podawać.


Wskazówka: Resztę tarty przykryć i zostawić do następnego dnia. Skropić do smaku odrobiną calvadosu. Najsmaczniejsza jest w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma pod ręką rękawa cukierniczego, można zamiast niego napełnić kremem mały plastikowy woreczek. W napełnionym worku wystarczy wyciąć w rogu mały otwór i można go użyć w funkcji worka do wyciskania. 

NewMoon miska
NewMoon miska
NewMoon miska
NewMoon kieliszek do wina białego
NewMoon kieliszek do wina białego
NewMoon kieliszek do wina białego
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców