Składniki na jedną tortownicę (średnica 24 cm):
Tarta czekoladowa:
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 120 g ciemnej rozpuszczonej kuwertury
- 2 łyżki stołowe kakao
Sos waniliowy:
- 250 ml mleka
- 4 łyżki stołowe cukru
- miąższ z 1 laski wanilii
- 3 duże żółtka
- sok z cytryny do smaku
Krem czekoladowy:
- 50 g ciemnej kuwertury
- 50 g śmietanki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- kakao do posypania
- 100 g świeżych jagód
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do przyozdobienia
Wilgotna tarta czekoladowa z sosem waniliowym
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem i grzałką tylną. Masło i cukier włożyć do miski do ucierania. Ubić trzepaczką na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, kuwerturę oraz kakao i ubijać przez kolejne 10 minut. Masę czekoladową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku. Luźno przykryć ściereczką kuchenną i ostudzić.
- Zagotować składniki na sos waniliowy: mleko, cukier i miąższ z laski wanilii. Do metalowej miski włożyć żółtka. Gotujący płyn utrzeć z żółtkami trzepaczką, ciągle ucierając. Miskę umieścić nad gorącą kąpielą wodną i dalej ucierać, aż płyn zgęstnieje. Sos zdjąć z kąpieli wodnej i przełożyć do zimnej miski. Doprawić sokiem z cytryny i schłodzić.
- Ciemną kuwerturę rozpuścić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić. Ubić śmietankę, wymieszać z płynną kuwerturą oraz cukrem i powstałą masą napełnić rękaw cukierniczy. Ostudzić.
- Sos waniliowy wyłożyć na talerze. Tartę czekoladową pokroić na prostokąty i posypać kakao. Ułożyć na sosie. Jagody posypać cukrem pudrem i rozłożyć na talerzach. Talerze udekorować kremem czekoladowym. Ozdobić świeżą miętą i podawać.
Wskazówka: Resztę tarty przykryć i zostawić do następnego dnia. Skropić do smaku odrobiną calvadosu. Najsmaczniejsza jest w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma pod ręką rękawa cukierniczego, można zamiast niego napełnić kremem mały plastikowy woreczek. W napełnionym worku wystarczy wyciąć w rogu mały otwór i można go użyć w funkcji worka do wyciskania.