Składniki:

• 100 g miękkiego masła
• 110 g cukru
• szczypta soli
• 1 bio-pomarańcza
• 1 jajko (M)
• 280 g mąki
• 8 g proszku do pieczenia

Ponadto:
cukier i cukier puder do obtoczenia

Włoskie ciasteczka pomarańczowe

Na 32 sztuki
Czas przygotowania: 30 min + 1 godzina chłodzenia

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i szczyptę soli ubić w misce na kremową masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania.

2. Pomarańczę umyć gorącą wodą, wytrzeć i połowę skórki zetrzeć na drobnej tarce. Startą skórkę pomarańczową oraz jajko dodać do masła i dalej ubijać, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać sok i dalej ubijać, masa jest teraz stosunkowo płynna.

3. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać mieszankę mąki z proszkiem, najpierw mieszając mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania, następnie ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna). Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ciasto uformować w wałek o grubości 3–4 cm. Wałek podzielić na 32 kawałki. Kawałki ciasta obtoczyć najpierw w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Kawałki ciasta ułożyć w niewielkich odstępach obok siebie na blasze do pieczenia i piec 10–15 min w gorącym piekarniku, aż na powierzchni pojawią się pęknięcia, a ciastka nabiorą delikatnego złotobrązowego koloru. Nie powinny być zbyt ciemne!

5. Blachę wyjąć z piekarnika, ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight miseczka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka