Składniki:

• 250 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 80 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 jajko
• 125 g miękkiego masła

Wykrawane ciasteczka / Ciasto na ciasteczka

Na ok. 35 sztuk (ilość może się różnić w zależności od kształtu i wielkości wykrawaczy)
Czas przygotowania: 35 min + 1 godzina chłodzenia

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść rękami jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzałka górna/dolna). Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty (np. gwiazdki, serca). Resztki ciasta złączyć, zagnieść, rozwałkować i wykroić.

3. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 10 min na złotożółty kolor, uważając, żeby się nie przypaliły. Wyjąć blachę z piekarnika i ostudzić ciasteczka. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.

Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight pojemnik na ciastka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka
Winter Bakery Delight etażerka