Składniki:
• 250 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 80 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 jajko
• 125 g miękkiego masła
Wykrawane ciasteczka / Ciasto na ciasteczka
Na ok. 35 sztuk (ilość może się różnić w zależności od kształtu i wielkości wykrawaczy)
Czas przygotowania: 35 min + 1 godzina chłodzenia
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść rękami jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzałka górna/dolna). Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać dowolne kształty (np. gwiazdki, serca). Resztki ciasta złączyć, zagnieść, rozwałkować i wykroić.
3. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 10 min na złotożółty kolor, uważając, żeby się nie przypaliły. Wyjąć blachę z piekarnika i ostudzić ciasteczka. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.