Składniki:

• 300 g tortiglioni (lub innego makaronu)
• 300 ml mleka
• 30 g masła
• 150 g startego sera pecorino
• sól
• pieprz
• płatki chili

Zapiekanka makaronowa z pecorino

Przygotowanie:

1. Nagrzać piekarnik do 250°C z opcją pieczenia z góry lub z funkcją grilla.

2. Zagotować mleko z masłem w dużym rondlu, posolić, dodać makaron i gotować na wolnym ogniu przez około 7 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby makaron nie przypalił się ani się nie sklejał.

3. Następnie dodać 2 łyżki stołowe pecorino oraz doprawić solą, chili i pieprzem.

4. Gotować przez kolejne 4–5 minut.

5. Gotowy makaron wsypać do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i piec w piekarniku aż do uzyskania złocistego koloru.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Artesano deska drewniana
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania
Clever Cooking naczynie do zapiekania