• 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 jajka wielkości M
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
  • 300 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g siekanych orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 220 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka stołowa kakao

Zawijanka drożdżowa

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie nadzienia orzechowego: Do miseczki włożyć orzechy, cukier, cukier waniliowy, mleko, cynamon i kakao. Dobrze wymieszać łyżką.
  2. Przygotowanie ciasta drożdżowego: Z drożdży, 3 łyżek stołowych letniego mleka, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek stołowych mąki przygotować rozczyn. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 10–15 minut.

  3. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Pozostały cukier, szczyptę soli, jajka i miękkie masło zagnieść na gładkie ciasto.

  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

  5. Chwilę zagniatać ciasto i rozwałkować na posypanej mąką powierzchni w prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Rozłożyć na nim nadzienie orzechowe, a następnie całość zawijać od dłuższego boku.

  6. Przekroić rolkę wzdłuż na pół, uważając, aby nie przeciąć na jednym końcu. Pozawijać obie części ze sobą, upewniając się, że wycięte powierzchnie z nadzieniem są zawsze widoczne do góry. Ścisnąć oba końce razem i uformować zawijankę.

  7. Zawijankę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra–dół), aż zawijanka nabierze złoto-brązowego koloru.

  8. Do przygotowania lukru wymieszać 3 łyżki stołowe cukru pudru z wystarczającą ilością gorącej wody, aby uzyskać kremową, lepką mieszankę. Letnie ciasto polać lukrem według uznania.