Składniki

Na 6 porcji

• 6 dużych ziemniaków Royal Blue
• ½ filiżanki skrobi ziemniaczanej
• ¼ filiżanki oleju macadamia
• Sól morska grubo mielona i świeżo zmielony biały pieprz
• 8 dużych marchwi
• Drobno starta skórka i sok z 2 cytryn
• 3 posiekane ząbki czosnku
• 1 długa czerwona papryka chilli, bez nasion i pokrojona w kostkę
• 1½ łyżeczki zmielonych nasion kminku
• 1 łyżeczka zmielonej kolendry
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 2 łyżeczki pasty harissy
• ½ filiżanki posiekanych pistacji

Ziemniaki z izraelską sałatką z marchewki

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Obierz słodkie ziemniaki i pokój na grube plastry o grubości ok. 1 cm. Dodaj skrobię ziemniaczaną i olej makadamia, dopraw solą i pieprzem, a następnie ułóż plastry na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem zachowując oryginalny kształt ziemniaka. Piecz przez 1 godzinę, aż do uzyskania złocisto-brązowego koloru i chrupkości.

2. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce, dopraw solą i pieprzem i odstaw na 5 minut. Dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj, a następnie wyciśnij, aby usunąć nadmiar wody. Wymieszaj z czosnkiem, chilli, przyprawami, harisą, skórką z cytryny i pistacjami. Podawaj z przygotowanymi ziemniakami.