Składniki:

• 1,2 kg ziemniaków sałatkowych, np. Linda
• sól
• 5–6 łyżek klarowanego masła, np. Butaris
• 3 gałązki rozmarynu

Ziemniaki w rozmarynie

Dla czterech osób
Czas przygotowania: 20 min + 25 min czas gotowania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić, ewentualnie obrać i ostudzić. (Ziemniaki można ugotować i obrać dzień wcześniej.)

2. Ok. 15 min przed podaniem ziemniaki pokroić w ćwiartki, a gałązki rozmarynu podzielić na małe kawałki.

3. Na jednej lub dwóch szerokich patelniach rozgrzać klarowane masło i w średniej temperaturze usmażyć na nim ziemniaki ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, często je odwracając. Krótko przed końcem smażenia dodać rozmaryn i smażyć, aż igiełki będą chrupkie.

4. Ziemniaki w rozmarynie umieścić na blasze wyłożonej papierowym ręcznikiem, żeby ociekły z tłuszczu, posolić i przełożyć do miseczek. Natychmiast podawać.