Składniki dla 4 osób:

  • 1 cebula
  • ½ bulwy selera (ok. 400 g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 strąk czerwonego chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • 200 ml śmietanki
  • zredukowany ocet balsamiczny do smaku
  • kilka listków pachnotki (shiso)

Zupa z selera z octem balsamicznym i pachnotką

Przygotowanie:

  1.  Cebulę pokroić w kostkę. Seler i ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół i grzbietem noża usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Kumin podgrzać w dużym garnku, aż zacznie delikatnie parować. Dodać masło. Dodać cebulę, seler oraz chili i zeszklić, dusząc przez 5 minut. Dodać ziemniaki i podlać białym winem. Płyn zredukować.
  3. Kiedy białe wino odparuje, zalać wywarem warzywnym i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodać śmietankę i zmiksować zupę na gładkie purée. Ponownie doprawić do smaku i wlać do czterech talerzy głębokich NewMoon. Zupę przyprawić i ozdobić zredukowanym octem balsamicznym. Następnie posypać listkami pachnotki i podawać.

NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon talerz obiadowy
NewMoon miseczka
NewMoon miseczka
NewMoon miseczka
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców
NewMoon zestaw sztućców