
Składniki dla 4 osób:
- 1 cebula
- ½ bulwy selera (ok. 400 g)
- 2 ziemniaki
- 1 strąk czerwonego chili
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżki stołowe masła
- 100 ml białego wina
- 500 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz zmielony w młynku
- 200 ml śmietanki
- zredukowany ocet balsamiczny do smaku
- kilka listków pachnotki (shiso)
Zupa z selera z octem balsamicznym i pachnotką
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę. Seler i ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół i grzbietem noża usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
- Kumin podgrzać w dużym garnku, aż zacznie delikatnie parować. Dodać masło. Dodać cebulę, seler oraz chili i zeszklić, dusząc przez 5 minut. Dodać ziemniaki i podlać białym winem. Płyn zredukować.
- Kiedy białe wino odparuje, zalać wywarem warzywnym i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Dodać śmietankę i zmiksować zupę na gładkie purée. Ponownie doprawić do smaku i wlać do czterech talerzy głębokich NewMoon. Zupę przyprawić i ozdobić zredukowanym octem balsamicznym. Następnie posypać listkami pachnotki i podawać.