Cebulę pokroić w kostkę. Seler i ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół i grzbietem noża usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
Kumin podgrzać w dużym garnku, aż zacznie delikatnie parować. Dodać masło. Dodać cebulę, seler oraz chili i zeszklić, dusząc przez 5 minut. Dodać ziemniaki i podlać białym winem. Płyn zredukować.
Kiedy białe wino odparuje, zalać wywarem warzywnym i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dodać śmietankę i zmiksować zupę na gładkie purée. Ponownie doprawić do smaku i wlać do czterech talerzy głębokich NewMoon. Zupę przyprawić i ozdobić zredukowanym octem balsamicznym. Następnie posypać listkami pachnotki i podawać.