Clever Cooking – Recepty
Wszechstronny asortyment w profesjonalnej jakości
Na posiłek dla dużej rodziny, niewielkiego gospodarstwa domowego lub tylko małą przekąskę: Kolekcja Clever Cooking oferuje różne naczynia do przyrządzania, podawania i przechowywania potraw w porcjach o różnej wielkości.
ZAPIEKANE NADZIEWANE WARZYWA
Dla 4 osób / ok. 20 min + 20 min czas pieczenia
Składniki:
• 2 małe strąki papryki
• 2 pomidory
• 2 cukinie
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• mieszanka ziół włoskich
• pieprz, sól
• grzanki
Przyrządzenie:
1. Paprykę, pomidory i cukinię przekroić na pół, wydrążyć łyżką i wydrążone połówki ułożyć w formie do pieczenia Clever Cooking. Piekarnik nagrzać do 200°C.
2. Środek z warzyw pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić ziołami oraz solą i wymieszać z grzankami.
3. Wydrążone połówki napełnić podsmażoną mieszanką warzyw i skropić oliwą z oliwek.
4. Piec ok. 20 min w temp. 200°C.

Clever Cooking Blue / Okrągłe naczynie do zapiekania
Dostępne wkrótce
ZAPIEKANY MAKARON ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM
Dla 4 osób / ok. 20 min + 25 min czas pieczenia
Składniki:
• 250 g tagliatelle
• 450 g mrożonego lub 2 garście świeżego szpinaku
• 250 g fileta z łososia
• 50 g masła
• 2 łyżki mąki
• 300 ml mleka
• 250 g ricotty
• 150 g parmezanu
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przyrządzenie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Szpinak rozmrozić, a świeży szpinak zblanszować, fileta z łososia pokroić w kostkę 2x2 cm, parmezan zetrzeć na tarce.
3. Do roztopionego masła dodać mąkę, chwilę poddusić, wlać zimne mleko, intensywnie zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Dodać ricottę i trochę startego parmezanu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Wszystko razem przełożyć do formy do pieczenia Clever Cooking, posypać resztą parmezanu i piec 25 min w temp. 180°C.

Clever Cooking Green / Okrągłe naczynie do zapiekania
Dostępne wkrótce
MALINY POD KRUSZONKĄ
Dla 2 osób / ok. 10 min + 20 min czas pieczenia
Składniki:
• 500 g malin
• 100 g mąki
• 60 g cukru
• 100 g miękkiego masła
• sól
• cukier puder
Przyrządzenie:
1. Świeże, umyte lub lekko rozmrożone maliny włożyć do formy do pieczenia Clever Cooking.
2. Z mąki, cukru, masła i szczypty soli zagnieść (najlepiej rękami) ciasto na kruszonkę.
3. Ciasto rozłożyć na malinach i piec ok. 20 min w temp. 175°C (z termoobiegiem).
4. Podawać na ciepło albo po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
