Cafe con hielo to idealna kawa na lato: chłodzona lodem, intensywna w smaku i pobudzająca. Wyjaśniamy, czym cafe con hielo różni się od klasycznej kawy mrożonej i jak ją przyrządzić.
Skąd pochodzi cafe con hielo?
Cafe con hielo pochodzi z Hiszpanii i jest nieodłącznym elementem iberyjskiej kultury picia kawy. A ma ona tam długą tradycję. Już w XVIII wieku Hiszpania importowała ziarna kawy ze swoich kolonii w Ameryce Łacińskiej. Hiszpańska kawa ma specjalny charakter i wyróżnia się przede wszystkim trzeba właściwościami:
- Ziarna: podczas gdy w większości krajów dominują ziarna arabiki, w Hiszpanii często używany jest gatunek kawy robusta. Ziarna arabiki zawierają poniżej dwóch procent kofeiny, natomiast w ziarnach robusty może jej być prawie pięć procent. Kawa z ziaren robusty jest mocna i pobudzająca.
- Palenie: ziarna kawy są w Hiszpanii prażone specjalną metodą. Często wykorzystywany jest sposób torrefacto, podczas którego ziarna kawy są karmelizowane w cukrze. Hiszpańska kawa ma mocny palony aromat, lekko gorzki smak i kremową konsystencję.
- Różnorodność: hiszpańska kultura picia kawy jest pełna inspiracji i pomysłowych specjałów. Oprócz chłodzonej lodem cafe con hielo Hiszpanie pijają na przykład barraquito z likierem Tía Maria i skórką cytrynową. W Andaluzji popularna jest cafe bombon: ten wariant espresso jest przyrządzany ze słodzonym mlekiem kondensowanym, które tworzy w filiżance warstwę pod kawą. Bardzo delikatna jest kawa manchado – to szklanka gorącego mleka z porcją kawy.
Hiszpanie chętnie rozpoczynają dzień filiżanką dobrej kawy. Ze względu na ciepły klimat typowe hiszpańskie śniadanie składa się głównie z kawy. Wysokie temperatury są pewnie również przyczyną powstania cafe con hielo: ta chłodzona lodem kawa szczególnie dobrze smakuje w gorące letnie dni.

Skąd pochodzi cafe con hielo?
Cafe con hielo pochodzi z Hiszpanii i jest nieodłącznym elementem iberyjskiej kultury picia kawy. A ma ona tam długą tradycję. Już w XVIII wieku Hiszpania importowała ziarna kawy ze swoich kolonii w Ameryce Łacińskiej. Hiszpańska kawa ma specjalny charakter i wyróżnia się przede wszystkim trzeba właściwościami:
- Ziarna: podczas gdy w większości krajów dominują ziarna arabiki, w Hiszpanii często używany jest gatunek kawy robusta. Ziarna arabiki zawierają poniżej dwóch procent kofeiny, natomiast w ziarnach robusty może jej być prawie pięć procent. Kawa z ziaren robusty jest mocna i pobudzająca.
- Palenie: ziarna kawy są w Hiszpanii prażone specjalną metodą. Często wykorzystywany jest sposób torrefacto, podczas którego ziarna kawy są karmelizowane w cukrze. Hiszpańska kawa ma mocny palony aromat, lekko gorzki smak i kremową konsystencję.
- Różnorodność: hiszpańska kultura picia kawy jest pełna inspiracji i pomysłowych specjałów. Oprócz chłodzonej lodem cafe con hielo Hiszpanie pijają na przykład barraquito z likierem Tía Maria i skórką cytrynową. W Andaluzji popularna jest cafe bombon: ten wariant espresso jest przyrządzany ze słodzonym mlekiem kondensowanym, które tworzy w filiżance warstwę pod kawą. Bardzo delikatna jest kawa manchado – to szklanka gorącego mleka z porcją kawy.
Hiszpanie chętnie rozpoczynają dzień filiżanką dobrej kawy. Ze względu na ciepły klimat typowe hiszpańskie śniadanie składa się głównie z kawy. Wysokie temperatury są pewnie również przyczyną powstania cafe con hielo: ta chłodzona lodem kawa szczególnie dobrze smakuje w gorące letnie dni.

Przepis na cafe con hielo
Na pierwszy rzut oka przepis na cafe con hielo jest bardzo prosty. Błędem byłoby jednak sądzić, że przygotowanie cafe con hielo jest banalnie łatwe. Sztuka tradycyjnego przyrządzania i stylowego picia hiszpańskiej kawy tkwi w szczegółach.
Składniki
- Podwójne espresso: prawdziwa cafe con hielo bazuje na cafe de solo – hiszpańskim wariancie espresso. Aby uzyskać idealny aromat, należy do przygotowania tego gorącego napoju użyć ziaren ciemno palonej kawy robusta. Kawa robusta powinna być zmielona jak najdrobniej.
- Dwie łyżeczki cukru: klasyczna cafe con hielo jest słodka, dlatego cukier to typowy składnik.
- Mleko: w zależności od upodobań można dodać porcję pełnego mleka, aby kawa była bardziej kremowa i delikatniejsza.
Kostki lodu: aby podana kawa była zimna, nie może zabraknąć kostek lodu.
Przygotowanie
Do cafe con hielo podaje się filiżankę do espresso z ciepłą cafe de solo oraz dodatkowo szklankę z kostkami lodu. Kawę można indywidualnie doprawić mlekiem i cukrem. Ze względu na to, że lód w kostkach rozwadnia kawę, przy jej przyrządzaniu tradycyjnie używa się trochę więcej cukru. Doprawioną kawę należy przelać z filiżanki do szklanki z kostkami lodu. Koneserzy potrafią to zrobić niezmiernie elegancko – wymaga to jednak praktyki. Po zamieszaniu długą łyżeczką do kawy można napić się zimnego napoju.

Przepis na cafe con hielo
Na pierwszy rzut oka przepis na cafe con hielo jest bardzo prosty. Błędem byłoby jednak sądzić, że przygotowanie cafe con hielo jest banalnie łatwe. Sztuka tradycyjnego przyrządzania i stylowego picia hiszpańskiej kawy tkwi w szczegółach.
Składniki
- Podwójne espresso: prawdziwa cafe con hielo bazuje na cafe de solo – hiszpańskim wariancie espresso. Aby uzyskać idealny aromat, należy do przygotowania tego gorącego napoju użyć ziaren ciemno palonej kawy robusta. Kawa robusta powinna być zmielona jak najdrobniej.
- Dwie łyżeczki cukru: klasyczna cafe con hielo jest słodka, dlatego cukier to typowy składnik.
- Mleko: w zależności od upodobań można dodać porcję pełnego mleka, aby kawa była bardziej kremowa i delikatniejsza.
Kostki lodu: aby podana kawa była zimna, nie może zabraknąć kostek lodu.
Przygotowanie
Do cafe con hielo podaje się filiżankę do espresso z ciepłą cafe de solo oraz dodatkowo szklankę z kostkami lodu. Kawę można indywidualnie doprawić mlekiem i cukrem. Ze względu na to, że lód w kostkach rozwadnia kawę, przy jej przyrządzaniu tradycyjnie używa się trochę więcej cukru. Doprawioną kawę należy przelać z filiżanki do szklanki z kostkami lodu. Koneserzy potrafią to zrobić niezmiernie elegancko – wymaga to jednak praktyki. Po zamieszaniu długą łyżeczką do kawy można napić się zimnego napoju.
Jaka jest różnica w porównaniu z kawą mrożoną?
Hiszpańska cafe con hielo różni się od znanej u nas kawy mrożonej. Kawa mrożona jest przyrządzana z kawy filtrowanej lub podwójnego espresso. Kolejna różnica: kawa mrożona jest przygotowywana nie z kostkami lodu z zamrożonej wody lecz z lodami spożywczymi – najczęściej waniliowymi – i bitą śmietaną. W porównaniu z kawą mrożoną cafe con hielo jest lżejsza i uwodzi intensywnymi aromatami.


Jaka jest różnica w porównaniu z kawą mrożoną?
Hiszpańska cafe con hielo różni się od znanej u nas kawy mrożonej. Kawa mrożona jest przyrządzana z kawy filtrowanej lub podwójnego espresso. Kolejna różnica: kawa mrożona jest przygotowywana nie z kostkami lodu z zamrożonej wody lecz z lodami spożywczymi – najczęściej waniliowymi – i bitą śmietaną. W porównaniu z kawą mrożoną cafe con hielo jest lżejsza i uwodzi intensywnymi aromatami.