Kremowa mleczna pianka w małej, okrągłej filiżance – to musi być cappuccino. Fałsz: aromatyczny i pachnący gorący napój – to może być również flat white! Ale czym właściwie jest flat white i co różni ją od cappuccino?
Flat white to kawa, którą na pierwszy rzut oka można łatwo pomylić z cappuccino. Jej zwieńczenie stanowi delikatna mleczna pianka i podaje się ją w takich samych filiżankach. Często zdobi się ją również Latte Art – artystycznymi motywami w mlecznej piance charakteryzującymi się dbałością o szczegóły. Ale absolutnie nie chodzi tutaj o dwie różne nazwy tego samego napoju.
Flat white różni się od cappuccino przede wszystkim pod następującymi względami:
• Bardziej intensywny zapach: flat white jest przygotowywana z większej ilości mielonej kawy. Cechuje ją zatem większa intensywność smaku i jest mocniejsza niż cappuccino.
• Mniej warstw: podczas gdy prawdziwe cappuccino składa się z trzech warstw, flat white ma tylko dwie.
• Płaska warstwa pianki: warstwa pianki nie jest w przypadku flat white tak obfita jak w cappuccino. Pianka kończy się dokładnie wraz z osiągnięciem górnej krawędzi
filiżanki.
• Delikatniejsza mleczna pianka: chociaż flat white również podawana jest z mleczną pianką, to pianka ta ma drobniejsze pęcherzyki powietrza i jest bardziej płynna. Korona z mlecznej pianki
w cappuccino zawiera z kolei więcej powietrza i jest sztywniejsza.
Flat white – dzięki wyjątkowemu połączeniu intensywnego aromatu i delikatnej kremowej pianki – umożliwia niezwykłą symbiozę aromatu kawy i mleka.

Flat white to kawa, którą na pierwszy rzut oka można łatwo pomylić z cappuccino. Jej zwieńczenie stanowi delikatna mleczna pianka i podaje się ją w takich samych filiżankach. Często zdobi się ją również Latte Art – artystycznymi motywami w mlecznej piance charakteryzującymi się dbałością o szczegóły. Ale absolutnie nie chodzi tutaj o dwie różne nazwy tego samego napoju.
Flat white różni się od cappuccino przede wszystkim pod następującymi względami:
• Bardziej intensywny zapach: flat white jest przygotowywana z większej
ilości mielonej kawy. Cechuje ją zatem większa intensywność
smaku i jest mocniejsza niż cappuccino.
• Mniej warstw: podczas gdy prawdziwe
cappuccino składa się z trzech warstw,
flat white ma tylko dwie.
• Płaska warstwa pianki: warstwa pianki nie jest
w przypadku flat white tak obfita jak w
cappuccino. Pianka kończy się dokładnie wraz z osiągnięciem
górnej krawędzi filiżanki.
• Delikatniejsza mleczna pianka: chociaż flat
white również podawana jest z mleczną pianką, to pianka ta ma
drobniejsze pęcherzyki powietrza i jest bardziej płynna. Korona z mlecznej pianki
w cappuccino zawiera z kolei więcej powietrza i jest sztywniejsza.
Flat white – dzięki wyjątkowemu połączeniu intensywnego aromatu i delikatnej kremowej pianki – umożliwia niezwykłą symbiozę aromatu kawy i mleka.

Składniki flat white i cappuccino są identyczne. Oba napoje składają się z kawy i mleka. Różni je sposób przygotowania. Podczas gdy cappuccino robione jest z espresso i mleka, flat white tradycyjnie bazuje na podwójnym ristretto. Ristretto jest „krótkim” espresso parzonym z taką samą ilością kawy, ale z mniejszą ilością wody. To właśnie odpowiada za intensywne doznania smakowe w przypadku kosztowania flat white.
Flat white może być przygotowywana przy użyciu ekspresu do kawy z dyszą do spieniania mleka lub ciśnieniowego. Najpierw przyrządza się podwójne ristretto. Jeśli wolisz słabszą kawę, możesz użyć podwójnego espresso lub pojedynczego ristretto.
Teraz kolej na mleczną piankę, którą należy tylko trochę spienić. Dzięki temu konsystencja jest raczej płynna, a pęcherzyki powietrzne pianki bardzo drobne. Określa się ją także mikropianką. Tak na marginesie, ta sama mikropianka jest używana do cappuccino: jest to druga z trzech warstw, na której umieszcza się bardziej spienioną górną warstwę cappuccino. Flat white ma tylko dwie warstwy – nie ma tu tej sztywnej korony z piany charakterystycznej dla cappuccino.

Coffee Passion teraz w sklepie internetowym
Składniki flat white i cappuccino są identyczne. Oba napoje składają się z kawy i mleka. Różni je sposób przygotowania. Podczas gdy cappuccino robione jest z espresso i mleka, flat white tradycyjnie bazuje na podwójnym ristretto. Ristretto jest „krótkim” espresso parzonym z taką samą ilością kawy, ale z mniejszą ilością wody. To właśnie odpowiada za intensywne doznania smakowe w przypadku kosztowania flat white.
Flat white może być przygotowywana przy użyciu ekspresu do kawy z dyszą do spieniania mleka lub ciśnieniowego. Najpierw przyrządza się podwójne ristretto. Jeśli wolisz słabszą kawę, możesz użyć podwójnego espresso lub pojedynczego ristretto.
Teraz kolej na mleczną piankę, którą należy tylko trochę spienić. Dzięki temu konsystencja jest raczej płynna, a pęcherzyki powietrzne pianki bardzo drobne. Określa się ją także mikropianką. Tak na marginesie, ta sama mikropianka jest używana do cappuccino: jest to druga z trzech warstw, na której umieszcza się bardziej spienioną górną warstwę cappuccino. Flat white ma tylko dwie warstwy – nie ma tu tej sztywnej korony z piany charakterystycznej dla cappuccino.


Coffee Passion teraz w sklepie internetowym
Do stworzenia idealnej mlecznej pianki używa się około 130 mililitrów świeżego pełnego mleka o zawartości tłuszczu 3,5%. Najprościej jest przyrządzić kawę z użyciem ekspresu do kawy z dyszą parową – dostępną w ekspresie kolbowym i w niektórych ekspresach ciśnieniowych. Aby ją przygotować, wlej mleko do dzbanuszka i trzymaj dyszę parową zanurzoną od jednego do dwóch centymetrów w mleku.
Dysza nie powinna być używana zbyt długo. Syczenie i zasysanie powinny być słyszalne tylko przez krótki czas, aby mleczna pianka nie nabrała zbyt dużo powietrza i nie była objętościowo za duża. Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 65 stopni, możesz dodać je do kawy. Dzbanuszek powinien być przy tym lekko przechylony, aby mleko i piana łączyły się ze sobą. Teraz ostrożnie wlej mleczną piankę do espresso. Podczas wlewania dzbanek powinien znajdować się blisko krawędzi filiżanki. Teraz możesz się odprężyć i rozkoszować pyszną kawą.


Do stworzenia idealnej mlecznej pianki używa się około 130 mililitrów świeżego pełnego mleka o zawartości tłuszczu 3,5%. Najprościej jest przyrządzić kawę z użyciem ekspresu do kawy z dyszą parową – dostępną w ekspresie kolbowym i w niektórych ekspresach ciśnieniowych. Aby ją przygotować, wlej mleko do dzbanuszka i trzymaj dyszę parową zanurzoną od jednego do dwóch centymetrów w mleku.
Dysza nie powinna być używana zbyt długo. Syczenie i zasysanie powinny być słyszalne tylko przez krótki czas, aby mleczna pianka nie nabrała zbyt dużo powietrza i nie była objętościowo za duża. Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 65 stopni, możesz dodać je do kawy. Dzbanuszek powinien być przy tym lekko przechylony, aby mleko i piana łączyły się ze sobą. Teraz ostrożnie wlej mleczną piankę do espresso. Podczas wlewania dzbanek powinien znajdować się blisko krawędzi
filiżanki. Teraz możesz się odprężyć
i rozkoszować pyszną kawą.
Cappuccino i flat white różnią się od siebie nie tylko przygotowaniem, ale także historią pochodzenia. Można by stwierdzić, że flat white stworzono z nieudanego cappuccino. Cappuccino, o ile wiadomo, pochodzi z Bella Italia, a flat white – z Down Under. Po drugiej wojnie światowej Włosi wyemigrowali do Australii i tam tęsknili za swoją rodzimą kawową kulturą.
Brytyjczycy, którzy również mieszkali w Australii, nie potrafili zbyt dobrze parzyć kawy. Przygotowali cappuccino bez namysłu – jak herbatę z mlekiem. Można się spodziewać, że na początku Włosi nie byli szczególnie zadowoleni z tego sposobu przygotowywania kawy. Z czasem udoskonalono flat white. Dziś Australijczycy są dumni ze swojego napoju, który staje się coraz bardziej popularny na całym świecie.

Cappuccino i flat white różnią się od siebie nie tylko przygotowaniem, ale także historią pochodzenia. Można by stwierdzić, że flat white stworzono z nieudanego cappuccino. Cappuccino, o ile wiadomo, pochodzi z Bella Italia, a flat white – z Down Under. Po drugiej wojnie światowej Włosi wyemigrowali do Australii i tam tęsknili za swoją rodzimą kawową kulturą.
Brytyjczycy, którzy również mieszkali w Australii, nie potrafili zbyt dobrze parzyć kawy. Przygotowali cappuccino bez namysłu – jak herbatę z mlekiem. Można się spodziewać, że na początku Włosi nie byli szczególnie zadowoleni z tego sposobu przygotowywania kawy. Z czasem udoskonalono flat white. Dziś Australijczycy są dumni ze swojego napoju, który staje się coraz bardziej popularny na całym świecie.
