Zaparzacz french press, często określany także jako prasa francuska, dzbanek z tłokiem, prasa do kawy lub dzbanek z sitkiem, to dzbanek, w którym parzy się kawę. Powstałe fusy z kawy dociska się za pomocą tłoka z sitkiem w pokrywie french pressa do dna. Inaczej niż w przypadku przygotowywania kawy z użyciem filtra ten sposób pozwala zachować wydobyte z kawy aromatyczne olejki w Twojej filiżance, dzięki czemu aromat kawy jest bardziej zróżnicowany i intensywniejszy niż w przypadku klasycznej kawy filtrowanej. Mamy tutaj do czynienia z tak zwaną metodą imersyjną, a nie metodą „pour over” – czyli przelewową.

Dowiedz się poniżej, jak zbudowany jest french press i jakie są podobieństwa i różnice między poszczególnymi modelami. Możesz wybierać pomiędzy klasycznymi modelami wykonanymi ze szkła (bezpiecznego), metalu lub innych materiałów. Wszystkie działają na tej samej zasadzie – to zaparzacze w formie dzbanka z tłokiem.
Proces przygotowania wpływa nie tylko na smak kawy – który w zaparzaczu typu french press ze względu na większe wydobycie z kawy aromatycznych olejków jest znacznie pełniejszy i – jeśli się kawę długo parzy – mocniejszy, a nawet gorzki. Jest to kolejny powód, dla którego powinno się postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, które przedstawiamy w tym artykule.
Następnie odpowiemy na kilka często zadawanych pytań dotyczących french pressa, w jasny i zwięzły sposób przedstawimy zalety i wady tych zaparzaczy do kawy, a na koniec opowiemy w skrócie historię prasy do kawy.
Dowiedz się poniżej, jak zbudowany jest french press i jakie są podobieństwa i różnice między poszczególnymi modelami. Możesz wybierać pomiędzy klasycznymi modelami wykonanymi ze szkła (bezpiecznego), metalu lub innych materiałów. Wszystkie działają na tej samej zasadzie – to zaparzacze w formie dzbanka z tłokiem.
Proces przygotowania wpływa nie tylko na smak kawy – który w zaparzaczu typu french press ze względu na większe wydobycie z kawy aromatycznych olejków jest znacznie pełniejszy i – jeśli się kawę długo parzy – mocniejszy, a nawet gorzki. Jest to kolejny powód, dla którego powinno się postępować zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, które przedstawiamy w tym artykule.
Następnie odpowiemy na kilka często zadawanych pytań dotyczących french pressa, w jasny i zwięzły sposób przedstawimy zalety i wady tych zaparzaczy do kawy, a na koniec opowiemy w skrócie historię prasy do kawy.


W rzeczywistości nie wiadomo, kto dokładnie wynalazł french press. Jedyną rzeczą, którą przekazywano z pokolenia na pokolenie, a zatem można przyjąć, że jest ona pewna, jest to, że był to Francuz. Mówi się, że na początku lub w trakcie trwania XIX wieku zapomniał on pewnego razu zagotować wodę z kawą, jak wówczas robiono. Legenda głosi, że był zbyt leniwy, aby ponownie zagotować wodę, i po prostu zalał wodą mieloną kawę, a następnie przefiltrował gotową kawę przez sito.
Pewne jest jednak, że to włoski projektant Attilio Calimani jako pierwszy zgłosił patent na dzbanek z tłokiem – wcześniej nieustannie ulepszał zasadę jego działania pod względem technicznym.
Nawet jeśli istnieją różnice we wzornictwie i pojemności, french press zawsze składa się z tych samych elementów:
Dzbanka do kawy, który zazwyczaj jest wykonany ze szkła, choć dostępne są również modele wykonane ze stali nierdzewnej lub innych materiałów. Szklane dzbanki mają zazwyczaj uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej, który umożliwia bezpieczne chwytanie dzbanka.
Pokrywki, która jest połączona z okrągłym tłokiem prasy.
Na tłoku znajduje się grube metalowe sito, które można ręcznie docisnąć. Oddziela to fusy od gotowej kawy i przynajmniej spowalnia – choć nie całkowicie zatrzymuje – proces parzenia.
W rzeczywistości nie wiadomo, kto dokładnie wynalazł french press. Jedyną rzeczą, którą przekazywano z pokolenia na pokolenie, a zatem można przyjąć, że jest ona pewna, jest to, że był to Francuz. Mówi się, że na początku lub w trakcie trwania XIX wieku zapomniał on pewnego razu zagotować wodę z kawą, jak wówczas robiono. Legenda głosi, że był zbyt leniwy, aby ponownie zagotować wodę, i po prostu zalał wodą mieloną kawę, a następnie przefiltrował gotową kawę przez sito.
Pewne jest jednak, że to włoski projektant Attilio Calimani jako pierwszy zgłosił patent na dzbanek z tłokiem – wcześniej nieustannie ulepszał zasadę jego działania pod względem technicznym.
Nawet jeśli istnieją różnice we wzornictwie i pojemności, french press zawsze składa się z tych samych elementów:
Dzbanka do kawy, który zazwyczaj jest wykonany ze szkła, choć dostępne są również modele wykonane ze stali nierdzewnej lub innych materiałów. Szklane dzbanki mają zazwyczaj uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej, który umożliwia bezpieczne chwytanie dzbanka.
Pokrywki, która jest połączona z okrągłym tłokiem prasy.
Na tłoku znajduje się grube metalowe sito, które można ręcznie docisnąć. Oddziela to fusy od gotowej kawy i przynajmniej spowalnia – choć nie całkowicie zatrzymuje – proces parzenia.


Mimo że budowa dzbanków do kawy jest w zasadzie podobna, na rynku istnieje duży wybór różnych modeli i wersji. Klasyczna wersja wykonana ze szkła z uchwytem z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej jest estetyczna, funkcjonalna i odpowiednia dla osób często i okazjonalnie pijących kawę, jak również dla gości. Dzbanki są dostępne w różnych rozmiarach – zarówno dla małych gospodarstw domowych, jak i dużych rodzin.
Idealny do serwowania jest dzbanek do kawy z fajansu lub ceramiczny, ale na kawę można patrzeć w tym przypadku tylko z góry. Dlatego dokładnie przestrzegaj czasu parzenia, a następnie w razie potrzeby przelej gotową kawę do dzbanka do serwowania.
Jeśli lubisz pić kawę i pijesz jej dużo, dobrą alternatywą jest french press z podwójną ścianką, która dłużej utrzymuje ciepło przygotowanej kawy. Należy jednak pamiętać, że im dłużej mielona kawa ma kontakt z wodą, tym mocniejsza i bardziej intensywna staje się z czasem kawa.


Mimo że budowa dzbanków do kawy jest w zasadzie podobna, na rynku istnieje duży wybór różnych modeli i wersji. Klasyczna wersja wykonana ze szkła z uchwytem z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej jest estetyczna, funkcjonalna i odpowiednia dla osób często i okazjonalnie pijących kawę, jak również dla gości. Dzbanki są dostępne w różnych rozmiarach – zarówno dla małych gospodarstw domowych, jak i dużych rodzin.
Idealny do serwowania jest dzbanek do kawy z fajansu lub ceramiczny, ale na kawę można patrzeć w tym przypadku tylko z góry. Dlatego dokładnie przestrzegaj czasu parzenia, a następnie w razie potrzeby przelej gotową kawę do dzbanka do serwowania.
Jeśli lubisz pić kawę i pijesz jej dużo, dobrą alternatywą jest french press z podwójną ścianką, która dłużej utrzymuje ciepło przygotowanej kawy. Należy jednak pamiętać, że im dłużej mielona kawa ma kontakt z wodą, tym mocniejsza i bardziej intensywna staje się z czasem kawa.
Idealny czas parzenia wynosi 4 minuty, najpóźniej wtedy należy przerwać proces parzenia i przelać gotową kawę do filiżanki lub – w przypadku większych ilości – do dzbanka.
Na jeden litr kawy umieść w dzbanku od 60 g do 65 g średnio zmielonej kawy.
Fusy z kawy są odpadami organicznymi. Najlepszy sposób ich utylizacji to kompostowanie w pryzmie kompostowej lub z odpadami organicznymi. Także większe rośliny doniczkowe lubią, gdy ich gleba zostaje wzbogacona o (schłodzone) fusy z kawy.
To zależy od wielkości filiżanki, ile mielonej kawy będzie potrzebne w celu przygotowania dokładnie jednej filiżanki kawy. Najlepiej jest użyć od 60 g do 65 g kawy na jeden litr wody – wtedy z łatwością można obliczyć dokładną ilość mielonej kawy przypadającą na Twoją ulubioną filiżankę.

French press to nowoczesna, szybka i niezawodna metoda przygotowywania aromatycznej kawy. Jest to jeden z powodów, dla których coraz więcej osób entuzjastycznie podchodzi do robienia kawy we french pressie.
Jeśli nie masz pewności, czy french press jest właściwym wyborem dla Ciebie, podsumowaliśmy zalety i wady tego zaparzacza do kawy w przejrzystych punktach:
• Prosta obsługa – napełnij tylko mieloną kawą,
zalej wodą i chwilę zaczekaj.
• Potrzeba tylko ciepłej wody – pracuje
samowystarczalnie, bez elektryczności.
• Brak zużycia materiałów, takich jak filtry do kawy,
kapsułki z kawą itp., co obniża bieżące
koszty eksploatacji i chroni środowisko.
• Łatwe czyszczenie – nie ma potrzeby stosowania środków czyszczących
i agresywnych odkamieniaczy; ciepła,
czysta woda wystarczy.
• Metalowe sitko filtrujące ma większą przepuszczalność niż np.
filtr do kawy. Dlatego resztki
mielonej kawy mogą dostać się do gotowej kawy.
• We french pressie mielona kawa
może także po przesunięciu tłoka w dół
nadal się parzyć w wodzie, jeśli proces parzenia
nie zostanie przerwany poprzez przelanie kawy do innego naczynia.
• Dzbanki french press ze szkła – jak wszystkie
produkty ze szkła – łatwo uszkodzić.

Idealny czas parzenia wynosi 4 minuty, najpóźniej wtedy należy przerwać proces parzenia i przelać gotową kawę do filiżanki lub – w przypadku większych ilości – do dzbanka.
Na jeden litr kawy umieść w dzbanku od 60 g do 65 g średnio zmielonej kawy.
Fusy z kawy są odpadami organicznymi. Najlepszy sposób ich utylizacji to kompostowanie w pryzmie kompostowej lub z odpadami organicznymi. Także większe rośliny doniczkowe lubią, gdy ich gleba zostaje wzbogacona o (schłodzone) fusy z kawy.
To zależy od wielkości filiżanki, ile mielonej kawy będzie potrzebne w celu przygotowania dokładnie jednej filiżanki kawy. Najlepiej jest użyć od 60 g do 65 g kawy na jeden litr wody – wtedy z łatwością można obliczyć dokładną ilość mielonej kawy przypadającą na Twoją ulubioną filiżankę.

French press to nowoczesna, szybka i niezawodna metoda przygotowywania aromatycznej kawy. Jest to jeden z powodów, dla których coraz więcej osób entuzjastycznie podchodzi do robienia kawy we french pressie.
Jeśli nie masz pewności, czy french press jest właściwym wyborem dla Ciebie, podsumowaliśmy zalety i wady tego zaparzacza do kawy w przejrzystych punktach:
• Prosta obsługa – napełnij tylko mieloną kawą, zalej wodą
i chwilę zaczekaj.
• Potrzeba tylko ciepłej wody – pracuje samowystarczalnie, bez elektryczności.
• Brak zużycia materiałów, takich jak filtry do kawy, kapsułki z kawą itp.,
co obniża bieżące koszty eksploatacji i chroni środowisko.
• Łatwe czyszczenie – nie ma potrzeby stosowania środków czyszczących i agresywnych
odkamieniaczy; ciepła, czysta woda wystarczy.
• Metalowe sitko filtrujące ma większą przepuszczalność niż np. filtr do kawy.
Dlatego resztki mielonej kawy mogą dostać się
do gotowej kawy.
• We french pressie mielona kawa może także
po przesunięciu tłoka w dół nadal się parzyć w wodzie, jeśli
proces parzenia nie zostanie przerwany poprzez przelanie kawy do innego naczynia.
• Dzbanki french press ze szkła – jak wszystkie produkty ze szkła –
łatwo uszkodzić.

Przygotowanie kawy z użyciem french pressa jest dziecinnie proste:
1. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, kawa powinna zostać zmielona tuż przed przygotowaniem, najlepiej w elektrycznym młynku do kawy z wysokiej jakości mechanizmem mielącym – stożkowym lub płaskim. Ustaw młynek na średnią grubość mielenia, kawa powinna być nieco grubiej zmielona niż w przypadku kawy filtrowanej.
2. Na jeden litr wody użyj od 60 g do 65 g zmielonej kawy i umieść ją bezpośrednio w pustym zaparzaczu (w formie dzbanka z tłokiem).
3. Zagotuj wodę i odczekaj około 30 sekund przed napełnieniem french pressa. Dzięki temu woda może osiągnąć temperaturę 96°C, co pozwala na zachowanie aromatu. Następnie szybko wlej prawie wrzącą wodę do dzbanka.
4. Natychmiast po napełnieniu naczynia energicznie mieszaj łyżką z długą rączką, aby mielona kawa została równomiernie rozprowadzona w wodzie. Następnie załóż pokrywkę french pressa i naciśnij lekko tłok prasy, aby cała zmielona kawa swobodnie unosiła się w wodzie.
5. Koniecznie spoglądaj na kuchenny zegar – po 3,5 minutach ponownie zamieszaj i zbierz pianę. Następnie dociśnij tłok prasy całkowicie do dołu, powoli i równomiernie.
6. Twoja doskonała kawa z french pressu jest gotowa i należy ją wypić natychmiast. Dlatego najlepiej wlej kawę do uprzednio rozgrzanego dzbanka lub termosu, aby zachować jej aromat i zapobiec dalszemu parzeniu się kawy we french pressie i gorzkiemu smakowi.

Przygotowanie kawy z użyciem french pressa jest dziecinnie proste:
1. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, kawa powinna zostać zmielona tuż przed przygotowaniem, najlepiej w elektrycznym młynku do kawy
z wysokiej jakości mechanizmem mielącym – stożkowym lub płaskim. Ustaw młynek na średnią grubość mielenia, kawa powinna być nieco
grubiej zmielona niż w przypadku kawy filtrowanej.
2. Na jeden litr wody użyj od 60 g do 65 g zmielonej kawy i umieść ją bezpośrednio w pustym
zaparzaczu (w formie dzbanka z tłokiem).
3. Zagotuj wodę i odczekaj około 30 sekund przed napełnieniem french pressa. Dzięki temu woda
może osiągnąć temperaturę 96°C, co pozwala na zachowanie aromatu. Następnie szybko wlej prawie wrzącą wodę
do dzbanka.
4. Natychmiast po napełnieniu naczynia energicznie mieszaj łyżką z długą rączką, aby mielona kawa została równomiernie rozprowadzona w wodzie.
Następnie załóż pokrywkę french pressa i naciśnij lekko tłok prasy, aby cała zmielona kawa swobodnie
unosiła się w wodzie.
5. Koniecznie spoglądaj na kuchenny zegar – po 3,5 minutach ponownie zamieszaj i zbierz pianę. Następnie dociśnij
tłok prasy całkowicie do dołu, powoli i równomiernie.
6. Twoja doskonała kawa z french pressu jest gotowa i należy ją wypić natychmiast. Dlatego najlepiej wlej kawę do uprzednio rozgrzanego
dzbanka lub termosu, aby zachować jej aromat i zapobiec dalszemu parzeniu się kawy we french pressie i gorzkiemu smakowi.