Opinie na temat „herbaty z mlekiem” często skrajnie się różnią: Wielu zdeklarowanych smakoszy herbaty przysięga, że smakuje ona tylko „czysta”, tzn. bez dodatku mleka i śmietanki. Inni – i nie są to tylko Anglicy – są zdania, że wolą uszlachetniać głównie czarną herbatę odrobiną mleka, nawet jeśli hamuje to rzekome prozdrowotne działanie niektórych składników.
Uważamy, że każdy powinien pić herbatę w taki sposób, jaki lubi najbardziej. Z mlekiem, ze śmietanką, z cukrem, słodzikiem, sokiem z cytryny lub bez dodatków. Niemniej jednak – a może właśnie dlatego – w tym artykule zajmujemy się kontrowersyjnym tematem herbaty z mlekiem i przyglądamy się ciekawostkom historycznym i dotyczącym smaku oraz udzielamy wskazówek, które rodzaje herbaty są do tego odpowiednie, a które nie.

Istnieje wiele odpowiedzi na to pytanie, na przykład: aby chronić porcelanę lub aby móc przygotować smaczny gorący napój z mniejszej ilości kosztownych liści herbaty. Jest jednak o wiele bardziej prawdopodobne, że herbata – podobnie jak kawa – jest pita z mlekiem przez wielu jej smakoszy, ponieważ po prostu lubią ten smak.
A dlaczego wielu Anglików pije herbatę z mlekiem? Prawdopodobnie z tych samych powodów, chociaż sami Brytyjczycy traktują sprawę naprawdę poważnie i dzielą się na dwie grupy: Milk-in-first (Mif) oraz Tea-in-first (Tif). Nie jesteśmy pewni, czy to rzeczywiście aż tak zmienia smak, ale w Wielkiej Brytanii odpowiednia kolejność jest popularnym i częstym tematem sporów.

Istnieje wiele odpowiedzi na to pytanie, na przykład: aby chronić porcelanę lub aby móc przygotować smaczny gorący napój z mniejszej ilości kosztownych liści herbaty. Jest jednak o wiele bardziej prawdopodobne, że herbata – podobnie jak kawa – jest pita z mlekiem przez wielu jej smakoszy, ponieważ po prostu lubią ten smak.
A dlaczego wielu Anglików pije herbatę z mlekiem? Prawdopodobnie z tych samych powodów, chociaż sami Brytyjczycy traktują sprawę naprawdę poważnie i dzielą się na dwie grupy: Milk-in-first (Mif) oraz Tea-in-first (Tif). Nie jesteśmy pewni, czy to rzeczywiście aż tak zmienia smak, ale w Wielkiej Brytanii odpowiednia kolejność jest popularnym i częstym tematem sporów.
Kardiolodzy z berlińskiego Charité odkryli w ramach badań, że dodatek mleka do czarnej herbaty negatywnie wpływa na jej zdrowotne właściwości. Herbata zawdzięcza je kwasom garbnikowym, które nie tylko nadają jej lekko gorzkawy smak, ale także działają jako antyoksydanty zapobiegające miażdżycy poprzez rozszerzanie tętnic. Najwyraźniej proces ten przerywa białko mleka – kazeina, która łączy się z kwasami garbnikowymi i tym samym zapobiega pozytywnemu wpływowi na zdrowie. Istnieją jednak inne badania, które sugerują, że kwasy garbnikowe są pochłaniane przez mleko z opóźnieniem, tzn. że organizm potrzebuje więcej czasu na ich metabolizm.
Jeśli pijesz czarną herbatę przede wszystkim lub wyłącznie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie, powinieneś rozważyć unikanie mleka lub śmietanki i picie czarnej herbaty. Jeśli jednak herbata jest dla Ciebie przede wszystkim przyjemnością i smacznym napojem, nie zastanawiaj się i pij ją tak jak lubisz, z mlekiem lub śmietanką.
To, czy najpierw w filiżance umieścisz mleko, a dopiero potem gotową herbatę, czy na odwrót, zależy oczywiście od Twojego upodobania. British Standards Institution (BSI) zaleca parzenie herbaty od 3 do 5 minut, a następnie przelanie jej bezpośrednio do filiżanki lub dzbanka.
Natomiast podczas ceremonii picia herbaty we Fryzji Wschodniej do filiżanki dodaje się najpierw biały cukier kandyzowany, następnie gorącą herbatę, a potem ruchem okrężnym dodaje się odrobinę śmietanki – ponieważ Fryzowie nie uznają mieszania.
Zalecamy użycie świeżego mleka o zawartości tłuszczu 1,5% lub 3,5% i podgrzanie go przed dodaniem do herbaty do temperatury pokojowej. Idealny do tego jest mały dzbanuszek na mleko, który może pomieścić wystarczającą ilość mleka na cały dzbanek do herbaty.
Parz herbatę, w zależności od gustu i rodzaju, od 2 do 5 minut, a następnie przelej gotową herbatę do czystego szklanego lub porcelanowego dzbanka do herbaty ogrzanego ciepłą wodą. Można też użyć zaparzacza do herbaty w kształcie kuli/jajka lub sitka, aby łatwo usunąć liście herbaty z gotowego naparu. Pamiętaj: im dłużej parzy się herbata, tym intensywniejszy jest jej aromat i tym większa jest w niej zawartość garbników.
Kardiolodzy z berlińskiego Charité odkryli w ramach badań, że dodatek mleka do czarnej herbaty negatywnie wpływa na jej zdrowotne właściwości. Herbata zawdzięcza je kwasom garbnikowym, które nie tylko nadają jej lekko gorzkawy smak, ale także działają jako antyoksydanty zapobiegające miażdżycy poprzez rozszerzanie tętnic. Najwyraźniej proces ten przerywa białko mleka – kazeina, która łączy się z kwasami garbnikowymi i tym samym zapobiega pozytywnemu wpływowi na zdrowie. Istnieją jednak inne badania, które sugerują, że kwasy garbnikowe są pochłaniane przez mleko z opóźnieniem, tzn. że organizm potrzebuje więcej czasu na ich metabolizm.
Jeśli pijesz czarną herbatę przede wszystkim lub wyłącznie ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie, powinieneś rozważyć unikanie mleka lub śmietanki i picie czarnej herbaty. Jeśli jednak herbata jest dla Ciebie przede wszystkim przyjemnością i smacznym napojem, nie zastanawiaj się i pij ją tak jak lubisz, z mlekiem lub śmietanką.
To, czy najpierw w filiżance umieścisz mleko, a dopiero potem gotową herbatę, czy na odwrót, zależy oczywiście od Twojego upodobania. British Standards Institution (BSI) zaleca parzenie herbaty od 3 do 5 minut, a następnie przelanie jej bezpośrednio do filiżanki lub dzbanka.
Natomiast podczas ceremonii picia herbaty we Fryzji Wschodniej do filiżanki dodaje się najpierw biały cukier kandyzowany, następnie gorącą herbatę, a potem ruchem okrężnym dodaje się odrobinę śmietanki – ponieważ Fryzowie nie uznają mieszania.
Zalecamy użycie świeżego mleka o zawartości tłuszczu 1,5% lub 3,5% i podgrzanie go przed dodaniem do herbaty do temperatury pokojowej. Idealny do tego jest mały dzbanuszek na mleko, który może pomieścić wystarczającą ilość mleka na cały dzbanek do herbaty.
Parz herbatę, w zależności od gustu i rodzaju, od 2 do 5 minut, a następnie przelej gotową herbatę do czystego szklanego lub porcelanowego dzbanka do herbaty ogrzanego ciepłą wodą. Można też użyć zaparzacza do herbaty w kształcie kuli/jajka lub sitka, aby łatwo usunąć liście herbaty z gotowego naparu. Pamiętaj: im dłużej parzy się herbata, tym intensywniejszy jest jej aromat i tym większa jest w niej zawartość garbników.


Zasadniczo wszystkie czarne i niearomatyczne herbaty można pić z mlekiem, aby poprawić ich smak. Również zieloną herbatę można podawać z mlekiem, na przykład jako chai latte wzbogaconą przyprawami i aromatami.
W przypadku herbat aromatyzowanych i owocowych należy być ostrożnym i najlepiej skontrolować opakowanie, aby dowiedzieć się, czy producent zaleca picie tej herbaty z mlekiem. Wiele aromatów może smakować inaczej w połączeniu z mlekiem, a nawet – jak w przypadku herbat owocowych – powodować zważenie się mleka przez znajdujące się w herbacie kwasy. Wyjątkiem jest jednak aromatyzowana czarna herbata typu Earl Grey, którą w Wielkiej Brytanii często pije się w trakcie Tea Time, a najlepiej z mlekiem.
Do przygotowania herbaty z mlekiem nadają się przykładowo następujące rodzaje herbaty:
• Assam
• Ceylon
• Chai
• Earl Grey
• Rooibos i Honeybush

Zasadniczo wszystkie czarne i niearomatyczne herbaty można pić z mlekiem, aby poprawić ich smak. Również zieloną herbatę można podawać z mlekiem, na przykład jako chai latte wzbogaconą przyprawami i aromatami.
W przypadku herbat aromatyzowanych i owocowych należy być ostrożnym i najlepiej skontrolować opakowanie, aby dowiedzieć się, czy producent zaleca picie tej herbaty z mlekiem. Wiele aromatów może smakować inaczej w połączeniu z mlekiem, a nawet – jak w przypadku herbat owocowych – powodować zważenie się mleka przez znajdujące się w herbacie kwasy. Wyjątkiem jest jednak aromatyzowana czarna herbata typu Earl Grey, którą w Wielkiej Brytanii często pije się w trakcie Tea Time, a najlepiej z mlekiem.
Do przygotowania herbaty z mlekiem nadają się przykładowo następujące rodzaje herbaty:
• Assam
• Ceylon
• Chai
• Earl Grey
• Rooibos i Honeybush

Dodatek mleka rzeczywiście zmienia smak. Szczególnie mocna, czarna herbata traci po dodaniu odrobiny mleka swój wyrazisty smak – stając się łagodniejsza i subtelniejsza w smaku. Nie chcemy jednak sugerować, że herbata bez mleka nie smakuje dobrze lub w ogóle, ponieważ na przykład w świecie arabskim czarna herbata jest tradycyjnie mocna, podaje się ją z dużą ilością cukru i bez mleka – i to od tysięcy lat.
Z tego względu nasze zalecenie brzmi następująco: spróbuj herbaty w obu wariantach i wybierz ulubioną. Sprawdź, jak smakuje herbata bez dodatku mleka i jak zmienia się jej smak po dodaniu do kubka trochę mleka. W ten sposób określisz swoje preferencje i będziesz w stanie w przyszłości ocenić, które rodzaje herbaty pić z mlekiem, natomiast które rodzaje herbaty bez mleka.
W Wielkiej Brytanii zazwyczaj herbatę pije się między 16:00 a 17:00 („Tea Time”), a ten czas określa się jako „Afternoon Tea” lub „Low Tea” (ponieważ herbata była tradycyjnie podawana przy niskiej ławie w salonie). Dla prawdziwego Brytyjczyka cały dzień to „Tea Time”.

Dodatek mleka rzeczywiście zmienia smak. Szczególnie mocna, czarna herbata traci po dodaniu odrobiny mleka swój wyrazisty smak – stając się łagodniejsza i subtelniejsza w smaku. Nie chcemy jednak sugerować, że herbata bez mleka nie smakuje dobrze lub w ogóle, ponieważ na przykład w świecie arabskim czarna herbata jest tradycyjnie mocna, podaje się ją z dużą ilością cukru i bez mleka – i to od tysięcy lat.
Z tego względu nasze zalecenie brzmi następująco: spróbuj herbaty w obu wariantach i wybierz ulubioną. Sprawdź, jak smakuje herbata bez dodatku mleka i jak zmienia się jej smak po dodaniu do kubka trochę mleka. W ten sposób określisz swoje preferencje i będziesz w stanie w przyszłości ocenić, które rodzaje herbaty pić z mlekiem, natomiast które rodzaje herbaty bez mleka.
W Wielkiej Brytanii zazwyczaj herbatę pije się między 16:00 a 17:00 („Tea Time”), a ten czas określa się jako „Afternoon Tea” lub „Low Tea” (ponieważ herbata była tradycyjnie podawana przy niskiej ławie w salonie). Dla prawdziwego Brytyjczyka cały dzień to „Tea Time”.
