Czym jest americano?
Kawa americano to idealny gorący napój dla osoby, która ma ochotę na smakowite espresso, lecz prawdziwe jest dla niej za mocne. Gdyż americano to nic innego, niż przedłużone espresso, czyli espresso z dodatkiem gorącej wody – a dokładniej mówiąc: kawa, która składa się w jednakowej ilości z espresso i wody. Dzięki temu ten kawowy specjał zachowuje swój wyjątkowy aromat, lecz jest nieco delikatniejszy.
We Włoszech pija się trzy rodzaje espresso: charakterystyczne ristretto, czyli skrócone espresso, jest najmocniejsze z nich trzech. Drugi rodzaj to klasyczne espresso. No i jest jeszcze café lungo, czyli espresso, które jest przyrządzane z podwójnej ilości wody. Natomiast americano najpierw przyrządza się jak espresso, a dopiero później dodaje się wody. Napój ten znajduje się w ofercie wielu kawiarni oraz barów i jest popularnym kawowym specjałem na całym świecie.
Jest mniej więcej tak mocny jak kawa filtrowana – wyczuwalna jest jednak różnica w smaku, ponieważ mimo rozcieńczenia zachowuje on swój niezrównany aromat espresso. Café americano stała się modna w latach siedemdziesiątych, lecz została wynaleziona już trzydzieści lat wcześniej.

Czym jest americano?
Kawa americano to idealny gorący napój dla osoby, która ma ochotę na smakowite espresso, lecz prawdziwe jest dla niej za mocne. Gdyż americano to nic innego, niż przedłużone espresso, czyli espresso z dodatkiem gorącej wody – a dokładniej mówiąc: kawa, która składa się w jednakowej ilości z espresso i wody. Dzięki temu ten kawowy specjał zachowuje swój wyjątkowy aromat, lecz jest nieco delikatniejszy.
We Włoszech pija się trzy rodzaje espresso: charakterystyczne ristretto, czyli skrócone espresso, jest najmocniejsze z nich trzech. Drugi rodzaj to klasyczne espresso. No i jest jeszcze café lungo, czyli espresso, które jest przyrządzane z podwójnej ilości wody. Natomiast americano najpierw przyrządza się jak espresso, a dopiero później dodaje się wody. Napój ten znajduje się w ofercie wielu kawiarni oraz barów i jest popularnym kawowym specjałem na całym świecie.
Jest mniej więcej tak mocny jak kawa filtrowana – wyczuwalna jest jednak różnica w smaku, ponieważ mimo rozcieńczenia zachowuje on swój niezrównany aromat espresso. Café americano stała się modna w latach siedemdziesiątych, lecz została wynaleziona już trzydzieści lat wcześniej.

Źródło pochodzenia to włoska kawa
Włochy we wrześniu 1943 roku: wojska alianckie wylądowały na stałym lądzie i zajęły port w Neapolu. Niedługo później zawarte zostało zawieszenie broni w Cassibile oznaczające zerwanie sojuszu z Rzeszą Niemiecką, zaś w październiku Włochy przystąpiły do walk po stronie amerykańskich i brytyjskich żołnierzy. W samym środku zawirowań drugiej wojny światowej amerykańscy żołnierze poznali – i docenili włoską kulturę picia kawy.
Dla Amerykanów włoski skarb narodowy, espresso, było jednak za mocne. W swojej ojczyźnie byli przyzwyczajeni do delikatniejszym napojów. Kawa była znana w Ameryce od dawna – już w czasach wojny secesyjnej żołnierze gotowali kawę w wielkich kotłach. Amerykanom jednak tak bardzo przypadł do gustu niezwykle intensywny smak włoskiego gorącego napoju, że nie chcieli z niego zrezygnować.
Prostym i skutecznym rozwiązaniem okazało się rozcieńczenie zaparzonej kawy solidną porcją gorącej wody. Dzięki temu zachowany został charakterystyczny aromat, zarazem jednak kawa była delikatniejsza i lepiej tolerowana. Można było wypić jej więcej, nie nadużywając kofeiny. We Włoszech rozcieńczone espresso zaczęto od tej pory nazywać café americano – kawą po amerykańsku. Żołnierze zabrali przepis na ten kawowy specjał do domu i stamtąd rozpowszechniła się ona na całym świecie.


Coffee Passion – sklep internetowy
Włochy we wrześniu 1943 roku: wojska alianckie wylądowały na stałym lądzie i zajęły port w Neapolu. Niedługo później zawarte zostało zawieszenie broni w Cassibile oznaczające zerwanie sojuszu z Rzeszą Niemiecką, zaś w październiku Włochy przystąpiły do walk po stronie amerykańskich i brytyjskich żołnierzy. W samym środku zawirowań drugiej wojny światowej amerykańscy żołnierze poznali – i docenili włoską kulturę picia kawy.
Dla Amerykanów włoski skarb narodowy, espresso, było jednak za mocne. W swojej ojczyźnie byli przyzwyczajeni do delikatniejszym napojów. Kawa była znana w Ameryce od dawna – już w czasach wojny secesyjnej żołnierze gotowali kawę w wielkich kotłach. Amerykanom jednak tak bardzo przypadł do gustu niezwykle intensywny smak włoskiego gorącego napoju, że nie chcieli z niego zrezygnować.
Prostym i skutecznym rozwiązaniem okazało się rozcieńczenie zaparzonej kawy solidną porcją gorącej wody. Dzięki temu zachowany został charakterystyczny aromat, zarazem jednak kawa była delikatniejsza i lepiej tolerowana. Można było wypić jej więcej, nie nadużywając kofeiny. We Włoszech rozcieńczone espresso zaczęto od tej pory nazywać café americano – kawą po amerykańsku. Żołnierze zabrali przepis na ten kawowy specjał do domu i stamtąd rozpowszechniła się ona na całym świecie.

Coffee Passion – sklep internetowy

Przygotowanie i smak
Młody żołnierz siedzi na Piazza del Plebiscito przed bazyliką San Francesco di Paola w Neapolu, lekko mruży oczy przed złotym wrześniowym słońcem i dolewa gorącej wody do swojego espresso – w taki lub podobny sposób powstała kawa americano. Brzmi prosto, lecz w praktyce mogą wystąpić pewne komplikacje. Podczas przyrządzania americano diabeł tkwi w szczegółach.
Niezmiernie istotne jest, żeby wodę dodać dopiero po zaparzeniu kawy – a nie przyrządzić kawę z większą ilością wody, tak jak w przypadku café lungo. Większość ekspresów kolbowych nie oferuje café americano, lecz jedynie café lungo lub café crema, dlatego wariant po amerykańsku trzeba „przedłużyć” ręcznie.
Aby przyrządzić americano, należy zaparzyć espresso i wlać do filiżanki. Wodę należy podgrzać do temperatury 90-94 stopni, żeby dokładnie odpowiadała temperaturze kawy. Następnie wodę wlać do espresso, aby kawa podwoiła objętość w filiżance. Klasyczne proporcje wynoszą 1:1. Kawa americano jest często – lecz niesłusznie – porównywana do kawy filtrowanej. Chociaż espresso jest mocno rozcieńczone, to zachowuje swój charakterystyczny smak – jest on tylko mniej intensywny.
Przygotowanie i smak
Młody żołnierz siedzi na Piazza del Plebiscito przed bazyliką San Francesco di Paola w Neapolu, lekko mruży oczy przed złotym wrześniowym słońcem i dolewa gorącej wody do swojego espresso – w taki lub podobny sposób powstała kawa americano. Brzmi prosto, lecz w praktyce mogą wystąpić pewne komplikacje. Podczas przyrządzania americano diabeł tkwi w szczegółach.
Niezmiernie istotne jest, żeby wodę dodać dopiero po zaparzeniu kawy – a nie przyrządzić kawę z większą ilością wody, tak jak w przypadku café lungo. Większość ekspresów kolbowych nie oferuje café americano, lecz jedynie café lungo lub café crema, dlatego wariant po amerykańsku trzeba „przedłużyć” ręcznie.
Aby przyrządzić americano, należy zaparzyć espresso i wlać do filiżanki. Wodę należy podgrzać do temperatury 90-94 stopni, żeby dokładnie odpowiadała temperaturze kawy. Następnie wodę wlać do espresso, aby kawa podwoiła objętość w filiżance. Klasyczne proporcje wynoszą 1:1. Kawa americano jest często – lecz niesłusznie – porównywana do kawy filtrowanej. Chociaż espresso jest mocno rozcieńczone, to zachowuje swój charakterystyczny smak – jest on tylko mniej intensywny.

Jak pija się kawę americano?
Kawa americano jest serwowana w zwykłej filiżance do kawy – a nie w filiżance do espresso. Filiżanka musi przecież pomieścić dodatkową porcję gorącej wody. Filiżanka powinna być w miarę możliwości ogrzana, żeby kawa zbyt szybko nie ostygła. W wariancie klasycznym americano pija się bez dodatku mleka ani cukru. Według oryginalnego włoskiego przepisu do filiżanki należy najpierw wlać espresso, a następnie dodać wodę.
Istnieje jednak również wariant odwrotny, w którym najpierw nalewa się wody, a następnie espresso. Ma to tę zaletę, że na powierzchni zostaje zachowana specjalna pianka. Ta metoda przyrządzania nazywa się long black i podobno pochodzi z Australii. W obu przypadkach kawę przed wypiciem należy zamieszać, aby kawa połączyła się z wodą, tworząc jednolity napój.
Orzeźwiający napój na lato to iced café americano. W tym przypadku kawę tę podaje się z lodowatą wodą i kostkami lodu. Przed wypiciem powinna ona chwilę postać, aby jeszcze bardziej się ochłodziła i była lodowata. Na pewno przypadłaby do gustu amerykańskim żołnierzom późnym latem w Neapolu.

Jak pija się kawę americano?
Kawa americano jest serwowana w zwykłej filiżance do kawy – a nie w filiżance do espresso. Filiżanka musi przecież pomieścić dodatkową porcję gorącej wody. Filiżanka powinna być w miarę możliwości ogrzana, żeby kawa zbyt szybko nie ostygła. W wariancie klasycznym americano pija się bez dodatku mleka ani cukru. Według oryginalnego włoskiego przepisu do filiżanki należy najpierw wlać espresso, a następnie dodać wodę.
Istnieje jednak również wariant odwrotny, w którym najpierw nalewa się wody, a następnie espresso. Ma to tę zaletę, że na powierzchni zostaje zachowana specjalna pianka. Ta metoda przyrządzania nazywa się long black i podobno pochodzi z Australii. W obu przypadkach kawę przed wypiciem należy zamieszać, aby kawa połączyła się z wodą, tworząc jednolity napój.
Orzeźwiający napój na lato to iced café americano. W tym przypadku kawę tę podaje się z lodowatą wodą i kostkami lodu. Przed wypiciem powinna ona chwilę postać, aby jeszcze bardziej się ochłodziła i była lodowata. Na pewno przypadłaby do gustu amerykańskim żołnierzom późnym latem w Neapolu.
