Co jest zdrowsze:
kawa czy herbata

Stół nakryty do kawy, goście radośnie zajmują miejsca. „Kawa czy herbata?”, pytasz. Często jest to początek ożywionej dyskusji o zaletach i wadach różnych gorących napojów. Lecz który z nich jest zdrowszy: kawa czy herbata?
Porównanie składników
Działanie herbaty i kawy na nasz organizm jest złożone, ponieważ zależy od różnych składników tych napojów. Zdeklarowani miłośnicy kawy są zwolennikami działania kofeiny. Kofeina to alkaloid, który ma działanie pobudzające. Naukowcy ustalili, że kofeina w pewnym stopniu zapobiega chorobie Alzheimera i demencji. Stabilizuje barierę krewmózg, którą może uszkadzać cholesterol.
Kofeina występuje nie tylko w kawie, lecz również w herbacie. Jedno ziarenko kawy zawiera średnio 2% kofeiny, jeden listek herbaty – od 1% do 5%. Zawartość kofeiny w napoju zależy również od sposobu jego parzenia. Do zaparzenia kawy potrzeba więcej ziaren kawy. Herbata wymaga użycia odpowiednio mniej listków herbaty. Dlatego kawa ma większą zawartość kofeiny.
100 mililitrów ręcznie zaparzonej kawy zawiera około 40-66 miligramów tej substancji.
Popularne gorące napoje, takie jak latte macchiato lub cappuccino, zawierają około połowę tej ilości. Liderem pod względem zawartości kofeiny jest espresso – zawiera ono około dwa razy więcej kofeiny niż parzona ręcznie kawa filtrowana. Zawartość kofeiny w herbacie jest znacznie mniejsza i wynosi od 20 do 50 miligramów na 100 mililitrów.
Wypicie filiżanki kawy powoduje szybsze działanie kofeiny, w przypadku wypicia filiżanki herbaty efekt utrzymuje się dłużej. Alkaloid ten jest połączony w herbacie z garbnikami i dlatego jest wolniej wchłaniany przez organizm.
Herbata zawiera również inne substancje, które mają pozytywny wpływ na zdrowie: na przykład fluor chroni zęby. W zielonej herbacie znajdują się wtórne substancje roślinne, które obniżają ryzyko raka i chorób naczyń, obniżają ciśnienie i działają przeciwzapalnie. Wniosek: kawa czy herbata – każdy z tych napojów ma specyficzne działanie na ludzki organizm.

Zdrowe parzenie
To, na ile herbata lub kawa są zdrowe, zależy również od sposobu przyrządzenia napoju. Aby herbata miała działanie zapobiegające rakowi i chorobom naczyń, należy ją pić bez mleka. Kazeina w mleku powoduje, że organizm nie może wchłonąć substancji leczniczych.
Ważny jest również czas parzenia herbaty. Gdy listki herbaty naciągają krótko, uwalnia się mniej garbników. Bez garbników kofeina szybciej się wchłania, a herbata ma działanie pobudzające.

Gdy herbata parzy się dłużej, działa raczej uspokajająco. Czarna herbata zawiera mniej garbników niż zielona, dlatego jest doskonałym środkiem pobudzającym.
Najzdrowszy sposób przyrządzania kawy to klasyczne parzenie ręczne. W ekspresie do kawy woda pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze jest przeciskana przez ziarna kawy. Może to spowodować uwolnienie się gorzkich substancji, kwasów i alkaloidów. Podczas łagodnego parzenia ręcznego substancje te pozostają w ziarnach kawy – dlatego parzona w ten sposób kawa jest zdrowsza.

Klasyczne parzenie ręczne – z naszą
kolekcją Coffee Passion
Co pomaga schudnąć: kawa czy herbata
Zbilansowana dieta i umiarkowany wysiłek fizyczny pozwalają stracić na wadze i zachować dobrą kondycję. Zarówno kawa, jak i herbata mogą pomóc w schudnięciu.
W tym celu kawę należy pić czarną. Przyspiesza ona spalanie tłuszczu, działa sycąco i wspomaga trawienie. Zielona herbata ma podobne działanie.
Herbatę jako element diety należy naturalnie pić również bez cukru i mleka. Jest bardziej odpowiednia do utraty wagi, ponieważ zawiera mniej kofeiny i dlatego można ją pić w nieco większych ilościach.

Ile kaw dziennie można wypić?
Osoby z wrażliwym żołądkiem lub wysokim ciśnieniem powinny się powstrzymać od picia kawy. Gorzkie substancje w kawie mogą podrażnić żołądek, natomiast kofeina – podwyższyć ciśnienie. Nie należy przekraczać ilości 400 miligramów kofeiny dziennie – odpowiada to około czterem do pięciu filiżanek kawy filtrowanej. Kawa cappuccino zawiera mniej kofeiny, dlatego można ją pić częściej. Odwrotnie niż espresso: tej mocnej kawy nie należy pić więcej niż trzy do czterech małych filiżanek dziennie.
Aby skorzystać z prozdrowotnego działania kofeiny nie trzeba pić dużych ilości kawy. Wystarczy 100 miligramów kofeiny dziennie. Odpowiada to w przybliżeniu jednej do dwóch filiżanek kawy – idealna ilość, aby spokojnie delektować się nią przy pięknie nakrytym stole.
Ile herbaty można wypić w ciągu dnia?
Do herbaty, podobnie jak do wielu innych artykułów spożywczych, odnosi się zasada: zdrowa jest tylko odpowiednia ilość.
Niesłodzone herbatki owocowe można pić bez obaw. Inaczej jest w przypadku herbat ziołowych. Bądź co bądź wiele ziół jest cenionych nie tylko ze względu na swój aromat, lecz również działanie lecznicze. Za bezpieczną ilość należy uznać maksymalnie trzy filiżanki herbaty ziołowej dziennie.
W razie wątpliwości należy to uzgodnić z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku herbat leczniczych należy koniecznie przestrzegać wskazówek producenta. Określone herbaty ziołowe pite w nadmiarze mogą mieć działanie przeczyszczające. Dotyczy to na przykład herbaty z anyżem, hibiskusem lub koprem włoskim.
Ze względu na zawartość kofeiny herbaty zielonej i czarnej również nie należy również w nieograniczonej ilości. Zalecana ilość to maksymalnie pięć do sześciu filiżanek dziennie.

Dla każdego kawa lub herbata
Odkryj naszą bogatą ofertę filiżanek i kubków
Co jest zdrowsze: kawa czy herbata

Stół nakryty do kawy, goście radośnie zajmują miejsca. „Kawa czy herbata?”, pytasz. Często jest to początek ożywionej dyskusji o zaletach i wadach różnych gorących napojów. Lecz który z nich jest zdrowszy: kawa czy herbata?
Porównanie składników
Działanie herbaty i kawy na nasz organizm jest złożone, ponieważ zależy od różnych składników tych napojów. Zdeklarowani miłośnicy kawy są zwolennikami działania kofeiny. Kofeina to alkaloid, który ma działanie pobudzające. Naukowcy ustalili, że kofeina w pewnym stopniu zapobiega chorobie Alzheimera i demencji. Stabilizuje barierę krewmózg, którą może uszkadzać cholesterol.
Kofeina występuje nie tylko w kawie, lecz również w herbacie. Jedno ziarenko kawy zawiera średnio 2% kofeiny, jeden listek herbaty – od 1% do 5%. Zawartość kofeiny w napoju zależy również od sposobu jego parzenia. Do zaparzenia kawy potrzeba więcej ziaren kawy. Herbata wymaga użycia odpowiednio mniej listków herbaty. Dlatego kawa ma większą zawartość kofeiny.
100 mililitrów ręcznie zaparzonej kawy zawiera około 40-66 miligramów tej substancji.
Popularne gorące napoje, takie jak latte macchiato lub cappuccino, zawierają około połowę tej ilości. Liderem pod względem zawartości kofeiny jest espresso – zawiera ono około dwa razy więcej kofeiny niż parzona ręcznie kawa filtrowana. Zawartość kofeiny w herbacie jest znacznie mniejsza i wynosi od 20 do 50 miligramów na 100 mililitrów.
Wypicie filiżanki kawy powoduje szybsze działanie kofeiny, w przypadku wypicia filiżanki herbaty efekt utrzymuje się dłużej. Alkaloid ten jest połączony w herbacie z garbnikami i dlatego jest wolniej wchłaniany przez organizm.
Herbata zawiera również inne substancje, które mają pozytywny wpływ na zdrowie: na przykład fluor chroni zęby. W zielonej herbacie znajdują się wtórne substancje roślinne, które obniżają ryzyko raka i chorób naczyń, obniżają ciśnienie i działają przeciwzapalnie. Wniosek: kawa czy herbata – każdy z tych napojów ma specyficzne działanie na ludzki organizm.

Zdrowe parzenie
To, na ile herbata lub kawa są zdrowe, zależy również od sposobu przyrządzenia napoju. Aby herbata miała działanie zapobiegające rakowi i chorobom naczyń, należy ją pić bez mleka. Kazeina w mleku powoduje, że organizm nie może wchłonąć substancji leczniczych.
Ważny jest również czas parzenia herbaty. Gdy listki herbaty naciągają krótko, uwalnia się mniej garbników. Bez garbników kofeina szybciej się wchłania, a herbata ma działanie pobudzające.
Gdy herbata parzy się dłużej, działa raczej uspokajająco. Czarna herbata zawiera mniej garbników niż zielona, dlatego jest doskonałym środkiem pobudzającym.
Najzdrowszy sposób przyrządzania kawy to klasyczne parzenie ręczne. W ekspresie do kawy woda pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze jest przeciskana przez ziarna kawy. Może to spowodować uwolnienie się gorzkich substancji, kwasów i alkaloidów. Podczas łagodnego parzenia ręcznego substancje te pozostają w ziarnach kawy – dlatego parzona w ten sposób kawa jest zdrowsza.


Klasyczne parzenie ręczne – z naszą kolekcją Coffee Passion
Co pomaga schudnąć: kawa czy herbata
Zbilansowana dieta i umiarkowany wysiłek fizyczny pozwalają stracić na wadze i zachować dobrą kondycję. Zarówno kawa, jak i herbata mogą pomóc w schudnięciu.
W tym celu kawę należy pić czarną. Przyspiesza ona spalanie tłuszczu, działa sycąco i wspomaga trawienie. Zielona herbata ma podobne działanie.
Herbatę jako element diety należy naturalnie pić również bez cukru i mleka. Jest bardziej odpowiednia do utraty wagi, ponieważ zawiera mniej kofeiny i dlatego można ją pić w nieco większych ilościach.

Ile kaw dziennie można wypić?
Osoby z wrażliwym żołądkiem lub wysokim ciśnieniem powinny się powstrzymać od picia kawy. Gorzkie substancje w kawie mogą podrażnić żołądek, natomiast kofeina – podwyższyć ciśnienie. Nie należy przekraczać ilości 400 miligramów kofeiny dziennie – odpowiada to około czterem do pięciu filiżanek kawy filtrowanej. Kawa cappuccino zawiera mniej kofeiny, dlatego można ją pić częściej. Odwrotnie niż espresso: tej mocnej kawy nie należy pić więcej niż trzy do czterech małych filiżanek dziennie.
Aby skorzystać z prozdrowotnego działania kofeiny nie trzeba pić dużych ilości kawy. Wystarczy 100 miligramów kofeiny dziennie. Odpowiada to w przybliżeniu jednej do dwóch filiżanek kawy – idealna ilość, aby spokojnie delektować się nią przy pięknie nakrytym stole.
Ile herbaty można wypić w ciągu dnia?
Do herbaty, podobnie jak do wielu innych artykułów spożywczych, odnosi się zasada: zdrowa jest tylko odpowiednia ilość.
Niesłodzone herbatki owocowe można pić bez obaw. Inaczej jest w przypadku herbat ziołowych. Bądź co bądź wiele ziół jest cenionych nie tylko ze względu na swój aromat, lecz również działanie lecznicze. Za bezpieczną ilość należy uznać maksymalnie trzy filiżanki herbaty ziołowej dziennie.
W razie wątpliwości należy to uzgodnić z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku herbat leczniczych należy koniecznie przestrzegać wskazówek producenta. Określone herbaty ziołowe pite w nadmiarze mogą mieć działanie przeczyszczające. Dotyczy to na przykład herbaty z anyżem, hibiskusem lub koprem włoskim.
Ze względu na zawartość kofeiny herbaty zielonej i czarnej również nie należy również w nieograniczonej ilości. Zalecana ilość to maksymalnie pięć do sześciu filiżanek dziennie.

Dla każdego kawa lub herbata
Odkryj naszą bogatą ofertę filiżanek i kubków