Tradycje związane z kawą i ciastem

Te trzy magiczne słowa ucieszą każdego amatora słodkości: kawa i ciasto. Nie zawsze musi to być koniecznie domowy tort lub samodzielnie parzona kawa filtrowana. Bez względu na wybrany rodzaj kawy i ciasta zwyczaj ten jest typowo niemiecki – i pozwala na chwilę wytchnienia od codzienności.

Element kultury sprzyjający relaksowi

Tradycja picia kawy i jedzenia ciasta była doceniana już przez pokolenie naszych dziadków. Nie wiadomo jak długo zwyczaj ten istnieje w znanej nam formie. Pewne jest, że kawa przybyła do Europy na początku XVII wieku. Niedługo później powstały pierwsze kawiarnie – najpierw we Włoszech, a później w innych krajach. Pierwsza kawiarnia w Niemczech została otwarta w roku 1673 w Bremie.

Kawiarnie szybko zaczęły serwować ten lekko gorzkawy gorący napój ze słodkimi przysmakami. To połączenie spotkało się z wielkim entuzjazmem, dlatego w domu również zaczęto urządzać podwieczorki z kawą i słodyczami.

Kiedy w XIX wieku soda spożywcza i proszek do pieczenia stały się powszechnie dostępne, zaczęto piec wspaniałe ciasta w domach.

Tradycyjnym dniem na podwieczorki przy kawie i cieście była niedziela. W tym wolnym od pracy dniu cała rodzina zbierała się, aby przyjemnie spędzić czas. Rano uczęszczano na mszę, po czym udawano się na niedzielny spacer. Po południu nakrywano odświętnie stół, wyjmowano ciasto z piekarnika i zasiadano do podwieczorku przy kawie.

Obecnie kawa i ciasto to stały element niemieckiej kultury picia kawy. Kawę i ciasto podaje się nie tylko w niedziele, lecz przy wielu innych okazjach. W tygodniu pija się ją po obiedzie lub późnym popołudniem. W zajazdach i lokalach wycieczkowych jest ona stałym elementem menu sprzyjającym regeneracji po wędrówce. W domu organizowane są towarzyskie spotkania przy kawie, podczas których można toczyć ożywione dyskusje. Spotkanie przy kawie, zwane również plotkami przy kawie, jest dzisiaj jednym z najpopularniejszych wariantów tej tradycji.

Mariefleur filiżanka do kawy/herbaty
Mariefleur filiżanka do kawy/herbaty
Mariefleur filiżanka do kawy/herbaty
Mariefleur talerz śniadaniowy
Mariefleur talerz śniadaniowy
Mariefleur talerz śniadaniowy
Boston kieliszek do wina białego
Boston kieliszek do wina białego
Boston kieliszek do wina białego

Spotkanie przy kawie: popularne rodzaje ciast

Na spotkanie przy kawie wybierane są często ciasta pochodzące z danego regionu. Wiele nazw ciast zdradza ich pochodzenie – na przykład wieniec frankfurcki lub tort szwarcwaldzki. Do klasycznych ciast podawanych do kawy należą:

Sernik: najstarsze przepisy na sernik pochodzą z Francji i liczą sobie ponad 600 lat. Ciasto z serem twarogowym lub białym serkiem jest klasyczną pozycją również w Niemczech i należy dzisiaj do najpopularniejszych rodzajów ciast.

Jabłecznik: jest to ciasto pieczone z kwaskowatymi jabłkami i występujące w wielu wariantach regionalnych – na przykład jako jabłecznik alzacki, jabłecznik styryjski lub tarta z jabłkami. Chodzi tu o kategorię wypieków, które zawierają jabłka jako istotny składnik.

Ciasto drożdżowe z kremem: to ciasto pieczone na blasze to niemiecka klasyka. Jest to ciasto drożdżowe z zapiekanymi karmelizowanymi migdałami i przekładane kremem śmietankowym.

Według legendy to ciasto o nazwie Bienenstich, czyli „użądlenie pszczoły”, pochodzi z Linzu nad Renem. Mieszkańcy Linzu wygrali spór z sąsiednim miastem Andernach, rzucając gniazdami pszczół. Aby to uczcić, według legendy upieczono ciasto i nazwano je „użądlenie pszczoły”.

Ciasto z wiśniami: ciasto z wiśniami występuje w wielu wariantach – szczególnie popularne jest ciasto z wydrylowanymi wiśniami przykrytymi warstwą ciasta. Ciasto z wiśniami jak sama nazwa wskazuje zawiera w składzie wiśnie.

Ciasto marmurkowe: to ucierane ciasto jest znane od XVII wieku i było rozpowszechnione głównie w Austrii. Jego nazwa pochodzi od kolorowego wzoru, który powstaje po domieszaniu kakao. Tradycyjnie pieczone jest w formie do babki, wieńca lub w keksówce, dzięki czemu zyskuje swój charakterystyczny kształt.

Ciasto ze śliwkami: termin „tort śliwkowy” występuje już w słownikach z XVII wieku. W wersji klasycznej jest to pieczone na blasze ciasto drożdżowe, w niektórych wariantach również ciasto kruche lub ucierane.

Ciasto z kruszonką: ciasto z kruszonką było popularne zwłaszcza w Saksonii i na Śląsku – dzisiaj jest znane na całym świecie. To ciasto pieczone na blasze występuje z owocami lub bez. Charakterystyczna kruszonka powstaje z mieszanki cukru, masła i mąki.

Ciasto czekoladowe: istnieją niezliczone przepisy na ciasto czekoladowe. Ogólnie można stwierdzić, że każde ciasto zawierające czekoladę można określić jako ciasto czekoladowe. Ciasto ucierane lub wspaniały tort z kremem czekoladowym – ciasta czekoladowe należą do najpopularniejszych ciast w Niemczech.

Oczywiście można również wypróbować wariant nowoczesny –

na przykład podać do kawy międzynarodowe przysmaki, takie jak puszyste amerykańskie muffinki,
fantazyjne angielskie babeczki lub pyszne włoskie tiramisu!

Z Clever Baking od Villeroy & Boch można piec do woli.

NewWave filiżanka do kawy/herbaty
NewWave filiżanka do kawy/herbaty
NewWave filiżanka do kawy/herbaty
Artesano kubek
Artesano kubek
Artesano kubek

Spotkanie przy kawie: popularne rodzaje kaw

Wiele osób uważa, że na spotkanie przy kawie najlepsza jest klasyczna kawa filtrowana. Jej niezrównany aromat unosi się w całym domu, wabiąc wszystkich do stołu. Obecnie możemy jednak wybierać spośród wielu różnych kawowych specjałów. Najpopularniejsze rodzaje kaw w Niemczech to:

Biała kawa: biała kawa jest bardzo delikatna. W jednej trzeciej lub w połowie składa się z mleka. Napój ten nie zawiera espresso ani mlecznej pianki. Najczęściej jest serwowany w dużej filiżance do kawy. Colourful Life Natural Cotton kubek do kawy

Espresso: ta mała mocna kawa pochodzi z Włoch i ma intensywny smak. Pija się ją najczęściej bez mleka. Latem idealnie sprawdzi się iced espresso. Swój charakterystyczny orzechowy kolor espresso zawdzięcza metodzie parzenia pod wysokim ciśnieniem. NewWave zestaw do espresso 2-częściowy

Mokka: ten wariant kawy pochodzi z regionu krajów arabskich. Swój specjalny aromat zawdzięcza bardzo drobno mielonej kawie i dwukrotnemu zagotowaniu. Mokka bywa często doprawiana, na przykład cynamonem lub kardamonem. MetroChic blanc filiżanka do mokki i espresso

Latte macchiato: kawa latte macchiato jest przyrządzana z mleka i mocno palonej kawy. Charakterystyczne jest dla niej wyraźne rozgraniczenie obu warstw w szklance do latte macchiato. Wlewane mleko nie powinno być cieplejsze niż kawa. Artesano Hot&Cold Beverages kubek

Cappuccino: ten kremowy specjał kawowy jest przyrządzany ze spienionego gorącego mleka oraz espresso i ma mleczną piankę. Proporcje wynoszą: ⅓ espresso, ⅓ mleczna pianka i ⅓ mleko. Caffè Club Floral Touch of Rose filiżanka do café au lait

Kawa aromatyzowana: pyszna kawa z delikatną nutką orzechów laskowych, wanilii lub karmelu – syrop do kawy daje wiele różnych możliwości. To trend, który cieszy się wielką popularnością również w Niemczech. MetroChic blanc filiżanka do kawy ze spodkiem

Metrochic mlecznik
Metrochic mlecznik
Metrochic mlecznik
Metrochic talerzyk do pieczywa
Metrochic talerzyk do pieczywa
Metrochic talerzyk do pieczywa
Metrochic zestaw sztućców
Metrochic zestaw sztućców
Metrochic zestaw sztućców

Tradycyjna kawa z ciastem współcześnie

Zwyczaj pijania kawy i jedzenia ciasta łączy klasyczną kulturę picia kawy z nowoczesną konsumpcją. Spotkanie przy kawie to symbol przyjemnego stylu życia made in Germany – i każdy może kultywować tę tradycję w indywidualny sposób: z rodziną przy stole, z przyjaciółkami w kawiarni, na pikniku na świeżym powietrzu lub w formie prywatnej chwili relaksu.

Warto celebrować ten wspaniały zwyczaj – i cieszyć się spotkaniami przy kawie!