Kawa po irlandzku

W zimne jesienne popołudnie wspaniale jest napić się gorącej kawy po irlandzku z warstwą bitej śmietany. Ten kawowy specjał o delikatnie słodkim smaku i z porcją irlandzkiej whiskey ma wyjątkowy charakter. Cudownie rozgrzewa i wprawia w przyjemny nastrój. Oto garść najlepszych porad na temat tego pysznego gorącego napoju rodem z Zielonej Wyspy.

Przepis: Jak przygotować kawę po irlandzku?

Mając dobry przepis, nie jest trudno przygotować niezwykle aromatyczną kawę po irlandzku w domu. Do przyrządzenia tego gorącego napoju potrzebnych jest tylko kilka składników:

  • kawa mielona
  • whiskey
  • cukier
  • śmietanka

Jakiej whiskey użyć do kawy po irlandzku?

Odpowiednia whiskey to podstawa dobrej kawy po irlandzku. Najlepiej wybrać prawdziwą irlandzką whiskey. W porównaniu to szkockiej whisky jest znacznie delikatniejsza i mniej dymna czy też mniej słodowa w smaku. A to z powodu metody produkcji: irlandzkie whiskey są poddawane trzykrotnej destylacji, szkockie whisky – tylko podwójnej. W Szkocji whisky produkowana jest z jęczmienia suszonego dymem torfowym i słodu jęczmiennego. Metoda ta nie jest typowa dla Irlandii. Za sprawą wyjątkowej delikatności irlandzkiej whiskey kawa po irlandzku ma niezwykle harmonijny i pełny aromat. Rodzaje whiskey tradycyjnie stosowane do przyrządzania kawy po irlandzku to na przykład Clontarf Single Malt lub Tullamore Dew. Jameson to również typowa whiskey do kawy po irlandzku.

Jak się pija kawę po irlandzku?

Chcąc stylowo delektować się kawą po irlandzku, trzeba najpierw dobrać odpowiednie naczynie. Typowy kubek do kawy po irlandzku jest wykonany ze szkła. Dzięki temu można podziwiać ładną grę kolorów kawy, whiskey i bitej śmietany. Podłużna szklanka z uchem lub szklanka do latte macchiato, na przykład szklanka do latte macchiato NewWave marki Villeroy & Boch, doskonale nadają się do kawy po irlandzku.

Istnieją trzy różne sposoby picia kawy po irlandzku. Ważne, żeby połączył się smak mieszanki kawy z whiskey ze smakiem bitej śmietany.

  1. Tradycyjnie kawę po irlandzku pije się przez warstwę bitej śmietany. Każdy łyk kawy miesza się z odrobiną świeżo roztopionej śmietany. Ten wariant wybierają koneserzy, aby poczuć optymalny smak kawy.
  2. Kawę po irlandzku można również pić łyżeczką. Na łyżeczkę nabieramy odrobinę kawy i zanurzamy ją w bitej śmietanie.
  3. Niektórzy kawosze przed wypiciem mieszają kawę po irlandzku, żeby kawa i bita śmietana się połączyły.

 

Jakie są kreatywne przepisy na kawę po irlandzku?

Kawa po irlandzku w ciągu swojego istnienia doczekała się wielu nowych interpretacji. Znakomicie nadaje się do tworzenia nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania i skorzystania z naszych porad oraz inspiracji:

  • Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami whiskey i wypróbować również mocniejszą szkocką whisky.
  • Warstwę bitej śmietany można udekorować polewą karmelową, wiórkami czekolady, siekanymi orzechami lub ciasteczkiem.
  • Do słodzenia można użyć różnych rodzajów syropu, aby nadać kawie po irlandzku nowy, świeży styl.
  • Chcąc przyrządzić kawę po irlandzku „Bumblebee”, należy do kieliszka wlewać na zmianę irish coffee i ajerkoniak.
  • Warto spróbować kawy po irlandzku w wersji pikantnej z bitą śmietaną posypaną świeżą gałką muszkatołową lub kardamonem.
  • Latem kawę po irlandzku można pić zmrożoną. Zamiast śmietany można użyć lodów waniliowych.

 

NewWave latte macchiato-glas
NewWave latte macchiato-glas
NewWave latte macchiato-glas
Artesano Hot and Cold Beverages filiżanka
Artesano Hot and Cold Beverages filiżanka
Artesano Hot and Cold Beverages filiżanka
Ella łyżka do latte macchiato
Ella łyżka do latte macchiato
Ella łyżka do latte macchiato