Herbata to obok kawy najpopularniejszy napój w Niemczech. Może być serwowana na gorąco lub zimno, czarna, zielona, liściasta lub w torebkach, aromatyzowana lub całkowicie naturalna: istnieje wielkie bogactwo herbacianych smaków i aromatów. Może działać pobudzająco lub uspokajająco i jak mało który napój zachęca do kilku chwil wytchnienia, równowagi i odprężenia.
Artykuł ten zawiera ważne wskazówki i porady, w jaki sposób prawidłowo przechowywać herbatę, aby jak najlepiej chronić jej różnorodne aromaty. Oprócz tego podpowiadamy, jak długo i gdzie należy przechowywać różne rodzaje herbaty, jakie pojemniki są do tego najodpowiedniejsze oraz na co należy zwrócić uwagę w przypadku różnych rodzajów herbaty, aby móc się delektować każdą filiżanką tego napoju.


Herbata to produkt naturalny, z którym należy obchodzić się bardzo delikatnie, aby jak najdłużej zachował swój aromat i smak. W związku powinno się zawsze parzyć świeżą herbatę i odpowiednio ją przechowywać – i to niezależnie od tego, czy preferowana jest herbata czarna, czy zielona, ziołowa, czy owocowa.
Generalnie herbatę należy przechowywać w chłodnym miejscu, aby zachować jej aromaty i cenne składniki. Oprócz tego herbatę należy chronić przed działaniem światła i w miarę możliwości przechowywać w hermetycznym pojemniku, aby nie uleciały jej aromaty. Ponadto należy się upewnić, że listki herbaty nie przejdą obcymi zapachami, na przykład przypraw lub kawy. Można temu zapobiec, przechowując herbatę w zamykanym pojemniku lub słoiku ze szczelną (zakręcaną) pokrywką.

Zielona herbata nie ma zbyt długiej daty przydatności do spożycia. Ilość zawartych w niej cennych substancji roślinnych z czasem maleje, charakterystyczny aromat również traci swą moc pod wpływem długiego przechowywania. Wysokogatunkowe zielone herbaty i nisko utlenione herbaty oolong najlepiej więc przechowywać w lodówce, w opakowaniu zabezpieczającym je przed przechodzeniem obcymi zapachami.
Ze względu na to, że te rodzaje herbaty są nisko utlenione, bardziej niż inne reagują na działanie tlenu w powietrzu, co przy przedłużającym się okresie przechowywania przejawia się zmienionym smakiem i aromatem. Dlatego wysokogatunkową zieloną herbatę należy przechowywać nie tylko w chłodnym miejscu, lecz również w hermetycznym pojemniku, na przykład porcelanowym z gumową uszczelką.

Herbata to produkt naturalny, z którym należy obchodzić się bardzo delikatnie, aby jak najdłużej zachował swój aromat i smak. W związku powinno się zawsze parzyć świeżą herbatę i odpowiednio ją przechowywać – i to niezależnie od tego, czy preferowana jest herbata czarna, czy zielona, ziołowa, czy owocowa.
Generalnie herbatę należy przechowywać w chłodnym miejscu, aby zachować jej aromaty i cenne składniki. Oprócz tego herbatę należy chronić przed działaniem światła i w miarę możliwości przechowywać w hermetycznym pojemniku, aby nie uleciały jej aromaty. Ponadto należy się upewnić, że listki herbaty nie przejdą obcymi zapachami, na przykład przypraw lub kawy. Można temu zapobiec, przechowując herbatę w zamykanym pojemniku lub słoiku ze szczelną (zakręcaną) pokrywką.

Zielona herbata nie ma zbyt długiej daty przydatności do spożycia. Ilość zawartych w niej cennych substancji roślinnych z czasem maleje, charakterystyczny aromat również traci swą moc pod wpływem długiego przechowywania. Wysokogatunkowe zielone herbaty i nisko utlenione herbaty oolong najlepiej więc przechowywać w lodówce, w opakowaniu zabezpieczającym je przed przechodzeniem obcymi zapachami.
Ze względu na to, że te rodzaje herbaty są nisko utlenione, bardziej niż inne reagują na działanie tlenu w powietrzu, co przy przedłużającym się okresie przechowywania przejawia się zmienionym smakiem i aromatem. Dlatego wysokogatunkową zieloną herbatę należy przechowywać nie tylko w chłodnym miejscu, lecz również w hermetycznym pojemniku, na przykład porcelanowym z gumową uszczelką.

Należy wybrać miejsce, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione i znajduje się z dala od innych źródeł ciepła, na przykład ogrzewania lub urządzeń elektrycznych. Optymalne warunki przechowywania to temperatura pokojowa wynosząca około 19°C.
Znawcy herbaty przesypują ją do nieprzepuszczającego światła pojemnika, który jest wyposażony w pokrywkę. Dobrze nadają się do tego celu pojemniki z drewna, porcelany lub metalu, lecz w przypadku tych ostatnich należy zwrócić uwagę, żeby były nierdzewne i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Herbatę w saszetkach można przejrzyście ułożyć specjalnym pojemniku, aby efektownie zaprezentować różne jej rodzaje. Przechowując herbatę w szklanym pojemniku, należy go schować do szuflady. Pozwoli to uchronić herbatę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Czarna herbata jest stosunkowo niewymagająca, jeśli chodzi o jej przechowywanie, ponieważ już w trakcie produkcji została poddana procesowi fermentacji i dlatego jest znacznie odporniejsza na wpływy z otoczenia. Tego rodzaju herbatę wystarczy przechowywać w zamkniętym pojemniku z metalu, ceramiki, szkła lub drewna. Czarną herbatę należy jednak również chronić przed światłem i przechowywać w suchym miejscu, aby z czasem nie utraciła swojego aromatu.
Jeśli preferowany rodzaj herbaty to herbata w torebkach, a nie liściasta, warto częściej kupować małe ilości, zamiast robić duże zapasy. Generalna zasada jest taka, żeby nie kupować herbaty w torebkach w ilości większej, niż jest się w stanie wypić w ciągu pół roku. Można mieć wówczas pewność, że herbata będzie świeża i aromatyczna.

Należy wybrać miejsce, które nie jest bezpośrednio nasłonecznione i znajduje się z dala od innych źródeł ciepła, na przykład ogrzewania lub urządzeń elektrycznych. Optymalne warunki przechowywania to temperatura pokojowa wynosząca około 19°C.
Znawcy herbaty przesypują ją do nieprzepuszczającego światła pojemnika, który jest wyposażony w pokrywkę. Dobrze nadają się do tego celu pojemniki z drewna, porcelany lub metalu, lecz w przypadku tych ostatnich należy zwrócić uwagę, żeby były nierdzewne i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Herbatę w saszetkach można przejrzyście ułożyć specjalnym pojemniku, aby efektownie zaprezentować różne jej rodzaje. Przechowując herbatę w szklanym pojemniku, należy go schować do szuflady. Pozwoli to uchronić herbatę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Czarna herbata jest stosunkowo niewymagająca, jeśli chodzi o jej przechowywanie, ponieważ już w trakcie produkcji została poddana procesowi fermentacji i dlatego jest znacznie odporniejsza na wpływy z otoczenia. Tego rodzaju herbatę wystarczy przechowywać w zamkniętym pojemniku z metalu, ceramiki, szkła lub drewna. Czarną herbatę należy jednak również chronić przed światłem i przechowywać w suchym miejscu, aby z czasem nie utraciła swojego aromatu.
Jeśli preferowany rodzaj herbaty to herbata w torebkach, a nie liściasta, warto częściej kupować małe ilości, zamiast robić duże zapasy. Generalna zasada jest taka, żeby nie kupować herbaty w torebkach w ilości większej, niż jest się w stanie wypić w ciągu pół roku. Można mieć wówczas pewność, że herbata będzie świeża i aromatyczna.

Różne rodzaje herbaty nie tylko różnią się smakiem, lecz również datą przydatności do spożycia. Kiedy oryginalne opakowanie nie jest jeszcze otwarte, czarną herbatę można z reguły przechowywać nawet do 3 lat. Herbata zachowuje trwałość równie długo, jeśli po otwarciu opakowania jest prawidłowo przechowywana – czyli w hermetycznym i nieprzepuszczającym światła opakowaniu i w umiarkowanej temperaturze.
Pu-erh oraz tak zwana biała herbata muszą oddychać i dlatego nie powinny być przechowywane w sposób hermetyczny, tak jak inne rodzaje herbaty. Herbatę owocową i herbaty aromatyzowane należy natomiast przechowywać w szczelnym pojemniku i z reguły ich termin przydatności do spożycia wynosi maksymalnie dwa lata.

Herbatki owocowe i ziołowe ściśle rzecz biorąc nie są prawdziwą herbatą (pozyskiwaną z liści herbaty chińskiej), lecz naparem. Dlatego te gorące napoje nie zawierają również pobudzającej kofeiny ani teiny, co sprawia, że herbatki ziołowe i owocowe znakomicie nadają się do gaszenia pragnienia u dzieci. Oprócz tego herbatki owocowe oferują szeroką gamę różnych aromatów, w zależności od tego, jakie inne owoce i składniki są w nich zawarte.
Herbatki ziołowe złożone na przykład z rumianku, mięty pieprzowej lub szałwii pija się tradycyjnie, aby zwalczyć objawy choroby, ponieważ zawarte w nich olejki eteryczne w zależności do gatunku ziół obniżają gorączkę, działają wykrztuśnie lub uspokajająco. Przybywa jednak miłośników herbatek owocowych, którzy pijają te napary ze względu na ich smak i używają do tego również innych ziół niż popularne zioła lecznicze.
Zarówno herbaty owocowe, jak i ziołowe należy przechowywać jak „prawdziwą” herbatę – w hermetycznym pojemniku oraz w suchym i chłodnym miejscu, aby jak najdłużej zachować ich aromaty i zdrowotne składniki.

Różne rodzaje herbaty nie tylko różnią się smakiem, lecz również datą przydatności do spożycia. Kiedy oryginalne opakowanie nie jest jeszcze otwarte, czarną herbatę można z reguły przechowywać nawet do 3 lat. Herbata zachowuje trwałość równie długo, jeśli po otwarciu opakowania jest prawidłowo przechowywana – czyli w hermetycznym i nieprzepuszczającym światła opakowaniu i w umiarkowanej temperaturze.
Pu-erh oraz tak zwana biała herbata muszą oddychać i dlatego nie powinny być przechowywane w sposób hermetyczny, tak jak inne rodzaje herbaty. Herbatę owocową i herbaty aromatyzowane należy natomiast przechowywać w szczelnym pojemniku i z reguły ich termin przydatności do spożycia wynosi maksymalnie dwa lata.

Herbatki owocowe i ziołowe ściśle rzecz biorąc nie są prawdziwą herbatą (pozyskiwaną z liści herbaty chińskiej), lecz naparem. Dlatego te gorące napoje nie zawierają również pobudzającej kofeiny ani teiny, co sprawia, że herbatki ziołowe i owocowe znakomicie nadają się do gaszenia pragnienia u dzieci. Oprócz tego herbatki owocowe oferują szeroką gamę różnych aromatów, w zależności od tego, jakie inne owoce i składniki są w nich zawarte.
Herbatki ziołowe złożone na przykład z rumianku, mięty pieprzowej lub szałwii pija się tradycyjnie, aby zwalczyć objawy choroby, ponieważ zawarte w nich olejki eteryczne w zależności do gatunku ziół obniżają gorączkę, działają wykrztuśnie lub uspokajająco. Przybywa jednak miłośników herbatek owocowych, którzy pijają te napary ze względu na ich smak i używają do tego również innych ziół niż popularne zioła lecznicze.
Zarówno herbaty owocowe, jak i ziołowe należy przechowywać jak „prawdziwą” herbatę – w hermetycznym pojemniku oraz w suchym i chłodnym miejscu, aby jak najdłużej zachować ich aromaty i zdrowotne składniki.

Mole spożywcze są nie tylko uciążliwe, lecz gdy już raz zagnieżdżą się w kuchni lub spiżarni, mogą się rozmnażać w sposób niekontrolowany. W otoczeniu człowieka mają bowiem idealne warunki do rozwoju, zwłaszcza że są elastyczne pod względem sposobu odżywiania. Mole spożywcze nie żywią się co prawda herbatą (ani czarną, ani zieloną, ani białą). Za to herbatki owocowe – zwłaszcza takie, które zawierają kawałki świeżych lub suszonych owoców – są dla moli pożywne i atrakcyjne. Dlatego do magazynowania i przechowywania herbaty owocowej należy używać szczelnie zamykanych pojemników, również szklanych, które będą otwierane tylko na chwilę. To znacznie utrudni molom zagnieżdżenie się i pozwoli dłużej cieszyć się smakiem owocowych mieszanek.
Mole spożywcze są nie tylko uciążliwe, lecz gdy już raz zagnieżdżą się w kuchni lub spiżarni, mogą się rozmnażać w sposób niekontrolowany. W otoczeniu człowieka mają bowiem idealne warunki do rozwoju, zwłaszcza że są elastyczne pod względem sposobu odżywiania. Mole spożywcze nie żywią się co prawda herbatą (ani czarną, ani zieloną, ani białą). Za to herbatki owocowe – zwłaszcza takie, które zawierają kawałki świeżych lub suszonych owoców – są dla moli pożywne i atrakcyjne. Dlatego do magazynowania i przechowywania herbaty owocowej należy używać szczelnie zamykanych pojemników, również szklanych, które będą otwierane tylko na chwilę. To znacznie utrudni molom zagnieżdżenie się i pozwoli dłużej cieszyć się smakiem owocowych mieszanek.

