Zielona herbata to królowa wszystkich herbat: ma pierwotny charakter i znajduje się w centrum japońskiej kultury picia herbaty. Zielona herbata jest wysoko ceniona również u nas – jej aromat jest złożony i różnorodny, a każda jej odmiana ma swój indywidualny charakter.
Wielką popularność zielona herbata zawdzięcza nie tylko swojemu smakowi, lecz również korzystnemu działaniu na zdrowie, kondycję i samopoczucie.
Dlaczego zielona herbata jest zdrowa?
Zielona herbata jest pozyskiwana z krzewu herbaty chińskiej (Camellia sinensis) i jest produkowana bardzo łagodną metodą. W Azji krzew herbaciany jest wykorzystywany jako roślina lecznicza od prawie 5000 lat. Wcześniej był stosowany prawie wyłącznie z powodu swojego dobroczynnego działania.
Wiele z prozdrowotnych właściwości tej rośliny jest dzisiaj dobrze zbadanych. Zielona herbata ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu oraz zmniejszania ryzyka zachorowania na różne choroby – np. cukrzycę, raka oraz choroby naczyń i układu krążenia. Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, hamuje zapalenia i wzmacnia układ odpornościowy. Ze względu na to, że zielona herbata wspomaga metabolizm tłuszczów i trawienie, pomaga w zdrowym odchudzaniu.
O działaniu zielonej herbaty decydują jej składniki: oprócz witamin, minerałów, mikroelementów i kwasów tłuszczowych zawiera polifenole (wtórne substancje roślinne), takie jak galusan epigallokatechiny (EGCG) i aminokwasy, takie jak L-teanina.
Wiele korzystnych efektów dla zdrowia jest przypisywanych antyoksydacyjnemu działaniu wtórnych substancji roślinnych. Neutralizują one wolne rodniki, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Również kofeina zawarta w zielonej herbacie jest współodpowiedzialna za jej prozdrowotne działanie. Zawartość fluoru w zielonej herbacie pomaga zapobiegać próchnicy i osteoporozie, ponieważ wzmacnia szkliwo zębów oraz kości.
Zielona herbata jest pozyskiwana z krzewu herbaty chińskiej
(Camellia sinensis) i jest produkowana bardzo łagodną metodą.
W Azji krzew herbaciany jest wykorzystywany jako roślina lecznicza
od prawie 5000 lat. Wcześniej był stosowany prawie wyłącznie z
powodu swojego dobroczynnego działania.
Wiele z prozdrowotnych właściwości tej rośliny jest dzisiaj dobrze
zbadanych. Zielona herbata ma zdolność obniżania poziomu
cholesterolu oraz zmniejszania ryzyka zachorowania na różne
choroby – np. cukrzycę, raka oraz choroby naczyń i układu krążenia.
Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo,
hamuje zapalenia i wzmacnia układ odpornościowy. Ze względu na to,
że zielona herbata wspomaga metabolizm tłuszczów i trawienie,
pomaga w zdrowym odchudzaniu.
O działaniu zielonej herbaty decydują jej składniki: oprócz witamin,
minerałów, mikroelementów i kwasów tłuszczowych zawiera polifenole
(wtórne substancje roślinne), takie jak galusan epigallokatechiny (EGCG)
i aminokwasy, takie jak L-teanina.
Wiele korzystnych efektów dla zdrowia jest przypisywanych
antyoksydacyjnemu działaniu wtórnych substancji roślinnych. Neutralizują
one wolne rodniki, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Również
kofeina zawarta w zielonej herbacie jest współodpowiedzialna za jej
prozdrowotne działanie. Zawartość fluoru w zielonej herbacie pomaga
zapobiegać próchnicy i osteoporozie, ponieważ wzmacnia szkliwo zębów
oraz kości.
Parzenie zielonej herbaty to w Japonii ważny rytuał. Tradycyjnie jest ona parzona w gaiwanie lub japońskim dzbanku do herbaty, w którym herbata luzem jest zalewana gorącą wodą i zaparzana kilkukrotnie. Prawidłowe parzenie jest ważne, ponieważ pozwala zachować cenne składniki. Decydujące znaczenie ma temperatura i długość parzenia. Zalecana temperatura wody może się różnić w zależności od odmiany – nie powinna ona być jednak za wysoka.
Naukowcy wykazali, że zagęszczenie substancji aktywnych w zielonej herbacie parzonej w temperaturze maks. 70°C jest wyższe. Eksperci od herbaty zalecają w przypadku wielu wysokojakościowych odmian, takich jak np. sencha i gyokuro, aby temperatura wody wynosiła tylko 50-60°C. Dla herbaty z grubszych łodyżek, jak karigane, idealna temperatura to 70°C.
Prawidłowe parzenie jest najważniejsze – kolekcja Tea Passion
Wysokogatunkową zieloną herbatę co do zasady należy parzyć dokładnie dwie minuty. Również w tym przypadku istnieją wyjątki: na przykład shinchę powinno się parzyć półtorej minuty, natomiast najwyższej jakości herbaty, takie jak gyokuro można parzyć trzy do czterech minut. Generalnie czas parzenia zielonej herbaty nie powinien jednak przekraczać czterech minut.
Osoby, które piją zieloną herbatę ze względu na jej działanie przeciwzapalne, powinny parzyć ją dłużej, ponieważ odpowiednie substancje aktywne uwalniają się powoli. Jeśli zielona herbata naciąga za długo, uwalnia się więcej garbników, wskutek czego herbata nabiera gorzkiego smaku. Pod wpływem garbników kofeina jest wolniej wchłaniana przez organizm. Przy dłuższym czasie parzenia zielona herbata zachowuje swoje działanie pobudzające, lecz efekt jest łagodniejszy i utrzymuje się dłużej.
Parzenie zielonej herbaty to w Japonii ważny rytuał. Tradycyjnie
jest ona parzona w gaiwanie lub japońskim dzbanku do herbaty,
w którym herbata luzem jest zalewana gorącą wodą i zaparzana
kilkukrotnie. Prawidłowe parzenie jest ważne, ponieważ pozwala
zachować cenne składniki. Decydujące znaczenie ma temperatura
i długość parzenia. Zalecana temperatura wody może się różnić w
zależności od odmiany – nie powinna ona być jednak za wysoka.
Naukowcy wykazali, że zagęszczenie substancji aktywnych w zielonej
herbacie parzonej w temperaturze maks. 70°C jest wyższe. Eksperci
od herbaty zalecają w przypadku wielu wysokojakościowych odmian,
takich jak np. sencha i gyokuro, aby temperatura wody wynosiła tylko
50-60°C. Dla herbaty z grubszych łodyżek, jak karigane, idealna
temperatura to 70°C.
Wysokogatunkową zieloną herbatę co do zasady należy parzyć dokładnie
dwie minuty. Również w tym przypadku istnieją wyjątki: na przykład shinchę
powinno się parzyć półtorej minuty, wysokogatunkowe herbaty, takie jak
gyokuro można natomiast parzyć trzy do czterech minut. Generalnie czas
parzenia zielonej herbaty nie powinien jednak przekraczać czterech minut.
Osoby, które piją zieloną herbatę ze względu na jej działanie
przeciwzapalne, powinny parzyć ją dłużej, ponieważ odpowiednie
substancje aktywne uwalniają się powoli. Jeśli zielona herbata naciąga za
długo, uwalnia się więcej garbników, wskutek czego herbata nabiera
gorzkiego smaku.
Pod wpływem garbników kofeina jest wolniej wchłaniana przez organizm.
Przy dłuższym czasie parzenia zielona herbata zachowuje swoje działanie
pobudzające, lecz efekt jest łagodniejszy i utrzymuje się dłużej.
Prawidłowe parzenie jest najważniejsze – kolekcja Tea Passion
Która zielona herbata jest najpopularniejsza?
Ogółem istnieje kilka tysięcy odmian zielonej herbaty. Wiele z nich różni się składnikami. Aby optymalnie wykorzystać prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, należałoby używać różnych odmian. Gdyż korzystny wpływ na zdrowie wynika przede wszystkim ze wzajemnego oddziaływania różnych składników. Na przykład trzy odmiany: gyokuro, sencha i bancha doskonale się uzupełniają.
Najpopularniejsze odmiany zielonej herbaty to:
- Sencha: Ta odmiana jest produkowana z młodych listków oraz pąków i jest wyjątkowo zdrowa. Sencha ma harmonijny, świeży smak z lekką nutą goryczki i wyważoną słodycz. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny powinno się pić ją rano.
- Gyokuro: Do produkcji herbaty gyokuro używa się młodych, zacienionych listków. Po zbiorach herbata w dalszym ciągu dojrzewa, jej smak jest delikatny i słodkawy, czasami z delikatną nutą glonów nori. Ona również zawiera dużo kofeiny i jest odpowiednia na dobry początek dnia.
- Bancha: Ta zielona herbata zawiera mniej kofeiny i jest idealna na wieczór. Jest produkowana z grubszych listków pozyskiwanych z późniejszych zbiorów. Bancha zawiera wiele minerałów i mikroelementów.
- Shincha: Shincha jest ceniona przez swoich miłośników za lekko cierpki i słodkawy smak. Shincha jest zbierana wcześnie i zawiera dużą ilość witamin i kwasów tłuszczowych. Jest odpowiednia do picia w południe i po południu.
- Karigane: Ta herbata jest pozyskiwana z łodyżek herbaty sencha. Ma lekko cierpki smak z delikatną owocową nutą. Dzięki niewielkiej zawartości kofeiny jest odpowiednia również na wieczór. Karigane zawiera wiele minerałów, mikroelementów i L-teaninę.
Generalnie należy zwracać uwagę, aby kupować herbatę w czystej postaci. Zawiera ona więcej polifenoli niż aromatyzowane zielone herbaty lub mieszanki herbat. Bardzo zdrowe są odmiany organiczne, ponieważ można w dużym stopniu uniknąć ewentualnego zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi.
Matcha to specjalna odmiana zielonej herbaty. Uchodzi za najbardziej wartościową i najzdrowszą spośród wszystkich herbat. Matcha zawiera bardzo dużo witamin i składników odżywczych oraz największe stężenie prozdrowotnych antyoksydantów.
Wynika to ze sposobu uprawy i delikatnej metody przetwarzania matchy; listki herbaty na kilka tygodni przez zbiorami są zacieniane, aby ochronić przed słońcem cenne składniki. Po zbiorach są one ostrożnie suszone. Łodyżki i żyłki liści są usuwane ręcznie.
Wnętrze liści jest mielone w kamiennym młynku na bardzo drobny proszek. Proszek matcha jest używany w Japonii do najważniejszych ceremonii parzenia herbaty. Jest tak drobny, że rozpuszcza się w herbacie i jest wypijany razem z nią. Dzięki temu organizm wchłania więcej cennych składników niż w przypadku innych herbat.
Popularna matcha to obecnie napój lifestylowy. Drobny proszek można dodawać do smoothie, musli i koktajli. Wyjątkowym przysmakiem pozostaje jednak tradycyjnie przyrządzona, kremowa matcha.
Matcha to specjalna odmiana zielonej herbaty. Uchodzi za najbardziej
wartościową i najzdrowszą spośród wszystkich herbat. Matcha zawiera
bardzo dużo witamin i składników odżywczych oraz największe stężenie
prozdrowotnych antyoksydantów.
Wynika to ze sposobu uprawy i delikatnej metody przetwarzania matchy;
listki herbaty na kilka tygodni przez zbiorami są zacieniane, aby ochronić
przed słońcem cenne składniki. Po zbiorach są one ostrożnie suszone.
Łodyżki i żyłki liści są usuwane ręcznie.
Wnętrze liści jest mielone w kamiennym młynku na bardzo drobny
proszek. Proszek matcha jest używany w Japonii do najważniejszych
ceremonii parzenia herbaty. Jest tak drobny, że rozpuszcza się w
herbacie i jest wypijany razem z nią. Dzięki temu organizm wchłania
więcej cennych składników niż w przypadku innych herbat.
Popularna matcha to obecnie napój lifestylowy. Drobny proszek można
dodawać do smoothie, musli i koktajli. Wyjątkowym przysmakiem
pozostaje jednak tradycyjnie przyrządzona, kremowa matcha.