Składniki:

Na ciasto:

• 360 g mąki
• 42 g świeżych drożdży
• 100 ml letniego pełnego mleka
• 120 g cukru
• 3 żółtka
• 2 jajka
• 180 g miękkiego masła
• 70 g pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 70 g pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki cytrynowej
• 70 g rodzynek
• starta skórka z ½ niewoskowanej i niezawierającej konserwantów pomarańczy i cytryny
• 1 szczypta soli
• 20 g roztopionego masła do formy
• 40 g płatków migdałów do formy

Do posmarowania:

• 150 g syropu cukrowego
• 6 łyżek likieru pomarańczowego

Do posypania:

• cukier puder

Babka adwentowa

Przygotowanie:

Na jedną formę do babki o średnicy 22 cm lub na osiem małych foremek o średnicy 11 cm i wysokości 6 cm.

1. 125 g mąki wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mlekiem, aby przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pozostałą mąkę, cukier, żółtka, jaja, masło, kandyzowaną skórkę pomarańczową, cykatę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz sól włożyć do miski, dodać rozczyn, a następnie całość wymieszać mikserem z hakami na gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.

2. Foremki lub formę nasmarować masłem i posypać płatkami migdałów. Każdą formę napełnić w trzech czwartych ciastem i ponownie odstawić na ok. 10-20 minut do wyrośnięcia. W piekarniku nagrzanym do 180°C piec małe foremki przez ok. 30 minut, a dużą formę przez ok. 60 minut.

3. Syrop cukrowy wymieszać z likierem pomarańczowym. Babkę adwentową przełożyć na kratkę do studzenia ciast. Następnie posmarować ją równomiernie otrzymanym syropem. Całość posypać cukrem pudrem. Babkę zapakowaną w folię spożywczą można przechowywać przez około 2 tygodni. Jest to idealny prezent w okresie bożonarodzeniowym.