Składniki na 24 sztuki

• 150 ml mleka
• 1 szczypta mielonego szafranu
• ½ kostki drożdży
• 300 g mąki
• 50 g cukru
• 50 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 1 cukier waniliowy
• 1 szczypta soli

Do posmarowania:

• 1 żółtko
• 1 łyżka mleka

SZWEDZKIE BUŁECZKI SZAFRANOWE LUSSEKATTER

Przygotowanie:

1. Wsypać do miski mąkę i uformować w niej dołek. Podgrzać mleko z szafranem do letniej temperatury. Połowę mleka wymieszać z drożdżami, wlać do dołka zrobionego w mące i posypać jedną łyżką cukru. Tak otrzymany rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wymieszać trzepaczką z resztą mleka, masłem i jajem.

2. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy i sól. Dodać wszystko do rozczynu i zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto drożdżowe zagniatać przez chwilę na blacie posypanym mąką i podzielić na 24 porcje. Z ciasta uformować cienkie rolki o długości ok. 15 cm. Zwinąć końce w ślimakowaty kształt i wsadzić po jednym rodzynku. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wymieszać trzepaczką żółtko z mlekiem i posmarować nim lussekatter. Piec przez ok. 18 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Całkowicie ostudzić na przeznaczonej do tego kratce.

Czas przygotowania bez czasu czekania: ok. 1 godziny