Arrow-DownArrow-LeftArrow-RightArrow-UpCheck-LargeCheck-SmallasymetrischElement 7Element 1eckigElement 3Element 1Element 4Element 6ovalElement 5rundElement 4

WINO, WINO MUSUJĄCE I SZAMPAN

Stylowe kieliszki do szlachetnych trunków

Odpowiednie wino do każdego dania

Znawcy wina wiedzą, że rodzaj kieliszka ma znaczenie: wino rozwija w pełni swój aromat, gdy może „oddychać” w odpowiednim kieliszku. Dobierz odpowiednie wino do posiłku – np. wołowiny, owoców morza lub dania wegetariańskiego – i podaj je w pięknych kieliszkach. W naszej ofercie na pewno znajdziesz odpowiednie szkło.

Do wołowiny
Wino czerwone o pełnym smaku

Do cielęciny i wołowiny najlepiej pasuje aksamitne czerwone wino o pełnym smaku i aromacie truskawek – np. pinot noir, spaetburgunder lub hiszpańskie rioja.


Właściwy kieliszek

W kieliszku do czerwonego wina ze wzorem w romby z kolekcji Boston wino będzie mogło rozwinąć pełnię aromatu. Warianty w kolorze czerwonym i zielonym świetnie pasują do świąt Bożego Narodzenia.

Polecane wino: Avoir Reserva 2011

(czeremcha, czarna porzeczka, wanilia, cynamon, czekolada, cedr)

Polecane wino: Barón de Ley Finca Montasterio 2012

(wiśnia, śliwka, eukaliptus, czekolada, cedr, orzech kokosowy)

Do dziczyzny
Wino czerwone o intensywnym smaku

Do mocnego smaku dziczyzny najlepiej pasuje klasyczne wino o wyrazistym smaku: bordeaux lub cabernet sauvignon zawierające dużo taniny i przypraw.


Właściwy kieliszek

Kieliszki do czerwonego wina z kolekcji Purismo do win bogatych w taniny i wyrazistych w smaku świetnie pasują do aromatycznej sarniny i królika.

Do ryby
Lekkie wino białe lub różowe

Do duszonej lub pieczonej ryby najlepiej pasują świeże i lekkie wina, takie jak chardonnay lub weissburgunder.


Właściwy kieliszek

Pięknie szlifowane i wyróżniające się subtelną elegancją kieliszki do białego wina z szeroką i pękatą czarką z kolekcji Octavie są wprost stworzone do win o delikatnym bukiecie.

Polecane wino: Viña Tobía Rosado 2015

(czerwona śliwka, truskawka, malina)

Polecane wino: Cepunto Blanco

(papaja, cytryna, różowy grejpfrut, zioła śródziemnomorskie, migdały)

Do owoców morza
Orzeźwiające białe wino

Do homara, małży, ośmiornicy itp. najlepiej wybierz delikatnego, orzeźwiającego, eleganckiego rieslinga, pino grigio lub sauvignon blanc.


Właściwy kieliszek

Wysoka, wąska czarka kieliszka do białego wina z kolekcji Grand Royal Platinum wykonanego ręcznie metodą dmuchania szkła pozwala w pełni poczuć smak wina.

Do dań wegetariańskich
Wino wytrawne i owocowe

Do duszonych warzyw i zapiekanek doskonale smakuje np. czerwone beaujolais. Do grillowanych warzyw, risotto lub przeróżnych sałatek świetnie będzie się komponował półwytrawny grauburgunder lub gruener veltliner.


Właściwy kieliszek

Subtelna kolekcja Entrée oferuje kieliszki do białego wina.

Polecane wino: Albet i Noya Curiós Xarel·lo 2015

(limonka, pigwa, biała brzoskwinia, koper włoski, trawa)

WINO MUSUJĄCE LUB SZAMPAN

Uroczystości świętujemy szampanem! Szampan to wino musujące pochodzące z Szampanii we Francji. Podlega rygorystycznym kryteriom produkcji i może nosić tę nazwę tylko wtedy, gdy jest produkowane na ściśle odgraniczonym terenie uprawnym, winogrona są zbierane ręcznie, a produkcja odbywa się metodą szampańską, czyli w specjalnym procesie fermentacji w butelkach. Klasyczny szampan jest produkowany jedynie z 3 odmian winorośli i zamykany naturalnym korkiem.

Wino musujące to nazwa stosowana obecnie do wszystkich win musujących wysokiej jakości, które nie mogą używać nazwy szampan. Nie oznacza to, że wino musujące jest gorsze od szampana. Wina musujące powstają tą samą metodą fermentacji w butelkach, co szampan. Jeśli więc we Francji wybierzesz vin mousseux lub crémant, w Hiszpanii cava, we Włoszech spumante metodo classico, w Niemczech winzersekt, a w Austrii hauersekt – to będzie to wino tej samej jakości.

To wreszcie kwestia smaku!

Dla wielbicieli szampana i wina musującego mamy eleganckie kieliszki z różnych kolekcji.

Poszukaj w naszym asortymencie i znajdź odpowiednie kieliszki do swojego ulubionego wina musującego.

WARTO WIEDZIEĆ!

Czy wiesz, co oznacza słowo brut lub brut de brut? W fachowym żargonie znaczy ono dozowanie i należy do tajemnic producentów szampana. Dozowanie odbywa się przed zakorkowaniem, w efekcie czego szampan zyskuje wyjątkowy smak: od bardzo wytrawnego po słodki. Z różnych oznaczeń można się dowiedzieć, jaka jest zawartość cukru w winie musującym.

Brut nature (brut zéro, brut de brut, brut sauvage, ultra brut, pas dosé, dosage zero, naturherb): zawartość cukru wynosi mniej niż 3 gramy na litr. W odniesieniu do win musujących, do których nie dodano cukru po drugiej fermentacji.

Extra brut (extra herb): mniej niż 6 gramów na litr.

Brut (bruto, herb): mniej niż 12 gramów na litr – standard w przypadku wytrawnych win musujących

Extra dry (très sec, extra secco, extra seco, extra trocken): mniej niż 20 gramów na litr

Sec (secco, seco, dry, trocken): mniej niż 35 gramów na litr

Demi-sec (semisecco, abbocato, semi seco, medium dry, halbtrocken): mniej niż 50 gramów na litr

Doux (dolce, dulce, sweet, süß): mniej niż 50 gramów na litr