To możliwe... Gotuj i podawaj jak profesjonalista z Olafem Baumeisterem

Renomowany kucharz o regionalnych dodatkach, przepisach na imponujące potrawy i modnych drinkach

„Nawet najprostsza potrawa dobrze smakuje, kiedy jest przyrządzona z miłością. To brzmi sentymentalnie, ale takie nie jest – najlepszy przykład: zwykły, ale naprawdę smaczny chleb z masłem!”
Od renomowanej kuchni do baru na plaży

Olaf Baumeister zna życie hotelowe od chwili przyjścia na świat. Po nauce zawodu w dwugwiazdkowej restauracji „Residence” w Essen-Kettwig przejął hotel i restaurację Seegarten od swoich rodziców i radykalnie ją przeorganizował, łącznie z barem na plaży. Firma Villeroy & Boch zapytała go o ulubiony składnik, najzabawniejszą wpadkę podczas gotowania oraz jego idola.

Moja inspiracja podczas gotowania:

„Wyszukiwanie produktów na targu, spacer po lesie lub fantastyczne świeże składniki od rolników z regionu.”

2 przepisy na 4 dania

Dwa zestawy potraw, które opowiadają kulinarne historie

Menu nr 1
EKSPEDYCJA DO AMERYKI POŁUDNIOWEJ

To menu dla czterech osób zaskoczy Twoich gości i Twoje kubki smakowe!

Zapraszamy na:
grillowanego łososia wędzonego na gorąco z własnoręcznie skonstruowanego pieca wędzarniczego, ceviche z łososia, obsmażaną polędwicę wołową, chimmichurri, krem z ginu i likieru Baileys na mgiełce z suchego lodu.

Menu nr 2
Z NASZEGO LASU

Zapisz się na nasz newsletter i pobierz drugi zestaw przepisów na menu do samodzielnego przyrządzenia.

„Spalony” pstrąg łososiowy ze struclą z leśnymi grzybami, krewetki olbrzymie z cynamonem, comber z sarny z jeżynami i ginem z tonikiem, a na deser jabłka pod kruszonką z kremem z mleka skondensowanego i kasztanami.

10 pytań o inspiracje, soulfood i gotowe produkty

1. Kto jest dla Pana wzorem w kuchni i w życiu?
Mój ojciec potrafił z prostych produktów wyczarować przepyszne potrawy. Był zupełnym samoukiem i jednocześnie stanowił dla mnie inspirację, która wywarła na mnie znaczny wpływ zarówno w życiu, jak i w pracy zawodowej.

2. Jaką miał Pan najzabawniejszą wpadkę w kuchni?
(Śmiech) Jest wiele takich rzeczy, lecz nie będę tu o nich opowiadać.

3. Kto pierwszy próbuje wymyślonych przez Pana nowych potraw?
Mój zespół. Ich opinie są zawsze najsurowsze. Bardzo się liczę z ich zdaniem.

4. W jakim niezwykłym miejscu chciałby Pan gotować?
Na całym świecie.

5. W jakim kraju najbardziej lubi Pan jeść?
Nie chcę i potrafię się określić – każdy kraj ma swoje zalety i atrakcyjne smaki.

6. Jakiego artykułu spożywczego Pan nie lubi?
Gotowych produktów, ponieważ są niepotrzebne i niezdrowe. Gotowe dania z folii przy odrobinie kreatywności i umiejętności można przygotować samemu co najmniej tak samo szybko.

7. Jako kucharz i smakosz pewnie wręcza Pan w prezencie potrawy „domowej roboty”. Co to jest w Pana przypadku?
Jeśli kogoś naprawdę lubię, obdarowuję go truflami domowej roboty. Są strasznie pracochłonne, ale efekt to prawdziwy prezent od serca.

8. Co jest dla Pana prawdziwym soulfood?
Uwielbiam sushi.

9. Jaki jest Pana ulubiony poptail i co ma w składzie?
Zdecydowanie London Mule – oczywiście z ginem Woodland.

10. Co wykonuje Pan w pierwszej i w ostatniej kolejności w kuchni?
Wyobrażenia na ten temat są prawdopodobnie ciekawsze niż rzeczywistość: włączam i wyłączam światło.

DRINKS made by Olaf Baumeister

Idealnie skomponowane drinki z ekstrawaganckimi składnikami są elementem każdego zaproszenia do „Gotuj i podawaj jak profesjonalista”. Olaf Baumeister przygotował dla nas przepisy na drinki, które są aktualnie jego ulubionymi.

Profesjonalne terminy kulinarne

Czy potrafisz rozmawiać z profesjonalnym kucharzem? W naszym małym słowniczku znajdują się terminy gastronomiczne, które są zaskakujące i efektowne – od entremetier po araignée.
 


Boucher


 
 Ekspert od usuwania kości i ćwiartowania, przygotowywania farszy oraz mięsa do klarowania zup i wywarów, zatrudniany w najlepszych restauracjach. Boucher to rodzaj specjalizacji, którą uzyskuje się po ogólnym szkoleniu na kucharza lub rzeźnika.
 
 

Amuse-gueule czy mise en bouche?

 

Oba te pojęcia oznaczają niewielką przekąskę, czyli tzw. „czekadełko”, które stanowi pewnego rodzaju powitanie gości w restauracji. Mise en bouche podawana jest na specjalnej łyżce. Elegancki wygląd przekąski ma na celu zaprezentowanie umiejętności szefa kuchni.


Entremetier


 
 Jeden z najważniejszych pracowników kuchni. Odpowiada za przygotowywanie gorących przystawek, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i potraw z jaj. Jest również ekspertem od dań wegetariańskich i wegańskich.
 
 

Idealna temperatura gotowania sous vide

 

W zależności od rodzaju żywności i wielkości porcji wynosi ona od 45°C do 75°C. Temperatura gotowania jest tylko jednym z czynników wpływających na czas gotowania. Z reguły: temperatura wody powinna odpowiadać zamierzonej temperaturze wnętrza mięsa.


„Frosé”

 

Modny drink z Nowego Jorku: mrożone różowe wino z syropem malinowym i sokiem z cytryny. Przygotowanie w maszynie do sorbetów sprawia, że jest on cudownie kremowy i mrożony. Drink powstał w barze Primi w Nowym Jorku. Podawany jest w kieliszkach do koktajli.


System Pacojet

 

Sztuka przygotowywania potraw polegająca na bezpośrednim miksowaniu głęboko mrożonych składników bez ich rozmrażania, co zapewnia szczególnie intensywny i naturalny smak. System jest idealny np. do przygotowywania lodów bazyliowych, sorbetu z szampana, musu czekoladowego lub farszy.


Araignée lub spider steak

 

Często zapomniany kawałek mięsa i prawdziwy sekret kulinarny: kawałek wołowiny idealny do krótkiego pieczenia. Delikatna, marmurkowa struktura przypomina pajęczynę i sprawia, że ten kawałek mięsa jest szczególnie soczysty. „Spider steak”, czyli „stek pajęczy”, jest ukryty na kości wołowej stawu zawiasowego w tylnej części szynki.

Przegląd wszystkich artykułów
Gotuj i podawaj jak profesjonalista
Manufacture gris miska
Manufacture gris miska
Manufacture gris miska
Manufacture Rock talerz płaski
Manufacture Rock talerz płaski
Manufacture Rock talerz płaski
Manufacture Rock blanc Talerz B&B 15,5x15,5x2cm
Manufacture Rock blanc Talerz B&B 15,5x15,5x2cm
Manufacture Rock blanc Talerz B&B 15,5x15,5x2cm
Manufacture gris talerz na pieczywo
Manufacture gris talerz na pieczywo
Manufacture gris talerz na pieczywo
Manufacture Rock miska
Manufacture Rock miska
Manufacture Rock miska
Scotch Whisky - Carafes Karafka do whisky No. 1 252mm
Scotch Whisky - Carafes Karafka do whisky No. 1 252mm
Scotch Whisky - Carafes Karafka do whisky No. 1 252mm