To możliwe... Gotuj i podawaj jak profesjonalista z Olafem Baumeisterem
Renomowany kucharz o regionalnych dodatkach, przepisach na imponujące potrawy i modnych drinkach
„Nawet najprostsza potrawa dobrze smakuje, kiedy jest przyrządzona z miłością. To brzmi sentymentalnie, ale takie nie jest – najlepszy przykład: zwykły, ale naprawdę smaczny chleb z masłem!”
Olaf Baumeister zna życie hotelowe od chwili przyjścia na świat. Po nauce zawodu w dwugwiazdkowej restauracji „Residence” w Essen-Kettwig przejął hotel i restaurację Seegarten od swoich rodziców i radykalnie ją przeorganizował, łącznie z barem na plaży. Firma Villeroy & Boch zapytała go o ulubiony składnik, najzabawniejszą wpadkę podczas gotowania oraz jego idola.
Moja inspiracja podczas gotowania:
„Wyszukiwanie produktów na targu, spacer po lesie lub fantastyczne świeże składniki od rolników z regionu.”
Dwa zestawy potraw, które opowiadają kulinarne historie
To menu dla czterech osób zaskoczy Twoich gości i Twoje kubki smakowe!
Zapraszamy na:
grillowanego łososia wędzonego na gorąco z własnoręcznie skonstruowanego pieca wędzarniczego, ceviche z łososia, obsmażaną polędwicę wołową, chimmichurri, krem z ginu i likieru Baileys na mgiełce z suchego lodu.
Zapisz się na nasz newsletter i pobierz drugi zestaw przepisów na menu do samodzielnego przyrządzenia.
„Spalony” pstrąg łososiowy ze struclą z leśnymi grzybami, krewetki olbrzymie z cynamonem, comber z sarny z jeżynami i ginem z tonikiem, a na deser jabłka pod kruszonką z kremem z mleka skondensowanego i kasztanami.
10 pytań o inspiracje, soulfood i gotowe produkty
1. Kto jest dla Pana wzorem w kuchni i w życiu?
Mój ojciec potrafił z prostych produktów wyczarować przepyszne potrawy. Był zupełnym samoukiem i jednocześnie stanowił dla mnie inspirację, która wywarła na mnie znaczny wpływ zarówno w życiu, jak i w pracy zawodowej.
2. Jaką miał Pan najzabawniejszą wpadkę w kuchni?
(Śmiech) Jest wiele takich rzeczy, lecz nie będę tu o nich opowiadać.
3. Kto pierwszy próbuje wymyślonych przez Pana nowych potraw?
Mój zespół. Ich opinie są zawsze najsurowsze. Bardzo się liczę z ich zdaniem.
4. W jakim niezwykłym miejscu chciałby Pan gotować?
Na całym świecie.
5. W jakim kraju najbardziej lubi Pan jeść?
Nie chcę i potrafię się określić – każdy kraj ma swoje zalety i atrakcyjne smaki.
6. Jakiego artykułu spożywczego Pan nie lubi?
Gotowych produktów, ponieważ są niepotrzebne i niezdrowe. Gotowe dania z folii przy odrobinie kreatywności i umiejętności można przygotować samemu co najmniej tak samo szybko.
7. Jako kucharz i smakosz pewnie wręcza Pan w prezencie potrawy „domowej roboty”. Co to jest w Pana przypadku?
Jeśli kogoś naprawdę lubię, obdarowuję go truflami domowej roboty. Są strasznie pracochłonne, ale efekt to prawdziwy prezent od serca.
8. Co jest dla Pana prawdziwym soulfood?
Uwielbiam sushi.
9. Jaki jest Pana ulubiony poptail i co ma w składzie?
Zdecydowanie London Mule – oczywiście z ginem Woodland.
10. Co wykonuje Pan w pierwszej i w ostatniej kolejności w kuchni?
Wyobrażenia na ten temat są prawdopodobnie ciekawsze niż rzeczywistość: włączam i wyłączam światło.
Idealnie skomponowane drinki z ekstrawaganckimi składnikami są elementem każdego zaproszenia do „Gotuj i podawaj jak profesjonalista”. Olaf Baumeister przygotował dla nas przepisy na drinki, które są aktualnie jego ulubionymi.
Czy potrafisz rozmawiać z profesjonalnym kucharzem? W naszym małym słowniczku znajdują się terminy gastronomiczne, które są zaskakujące i efektowne – od entremetier po araignée.