Menu 1

Wyprawa do Ameryki Południowej


PRZYSTAWKA



Łosoś z grilla hot-smoke


Składniki:

  • 400 g świeżego fileta z łososia
  • 1 łyżka stołowa mączki z drzewa bukowego
  • soli
  • 1 mała łyżeczka masła

Przybory kuchenne:

  • 1 kratka do tortów
  • 1 wok z pokrywką

 
 


Przygotowanie:

Usunąć skórę i ości z filetu z łososia, a następnie pokroić w 8 plasterków o grubości palca. Przyprawić solą i położyć na nasmarowaną masłem kratkę do tortów. Dodać do woka mączkę z drzewa bukowego i rozgrzać go na tyle, aby zaczął dymić. Włożyć do woka kratkę z łososiem (nie może dotykać dna) i wszystko przykryć pokrywką. Wok zdjąć z ognia i odstawić na bok, aby łosoś przez 4 minuty wędził się w dymie. Następnie wyjąć go i przygotować do podawania. Na krótko przed podaniem przez kolejne 8 minut gotować w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni i przy powietrzu obiegowym.



Roladki ogórkowe z kremem z limonki


Składniki do kremu z limonki:

  • sok z połowy limonki
  • 8 łyżek stołowych crème fraîche
  • soli
  • szczypta drobno posiekanego koperku

 


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i ostrożnie doprawić solą.


Składniki do roladek ogórkowych:

  • ½ ogórka sałatkowego
  • 1 mała łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron

 


Przygotowanie:

Ogórka pokroić w bardzo cienkie i jak najdłuższe plasterki, a następnie umieścić w misce razem z olejem i koperkiem. Wszystko odstawić na co najmniej 2 godziny, aby nabrało aromatu. Następnie ostrożnie osuszyć ogórki z oleju i przyprawić solą i pieprzem. Poszczególne plasterki ogórków formować w roladki i wypełnić kremem z limonki. 



Sałatka z ziemniaków i dyni


Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g dyni, najlepiej dyni muszkatołowej
  • 1 łyżki cukru
  • 400 ml białego wina
  • 2 łyżki stołowe jasnego octu balsamicznego
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2 lekko ściśnięte kapsułki kardamonu
  • ¼ wydrapanej laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa mączki ziemniaczanej
  • czarny pieprz zmielony w młynku

 


Przygotowanie:

Skarmelizować cukier w garnku razem z przyprawami i wanilią, podlać białym winem i dodać do tego ocet. Wszystko raz zagotować i pozostawić jeszcze na 10 minut przy niskiej temperaturze. Mączkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną wody i zagęścić nią wywar. Dynię i ziemniaki obrać i pokroić w bardzo drobne kostki. Ziemniaki gotować w posolonej wodzie, a dynię dodać w stanie surowym do ciepłego wywaru. Odcedzić ziemniaki i ostrożnie osuszyć, wymieszać z ragout z dyni i wszystko ostrożnie doprawić solą i pieprzem. Sałatka wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

DRUGA PRZYSTAWKA

Ceviche z łososia

Składniki:

  • ½ jabłka, najlepiej Granny-Smith
  • 160 g filetu z łososia
  • sok z jednej limonki
  • 50 ml wywaru z kwiatów z czarnego bzu o najlepszej jakości
  • 2-5 kropli jasnego octu balsamicznego
  • soli
  • cukru
  • szczypta chili, drobno posiekanej
  • 1 mała łyżeczka mączki ziemniaczanej

 


Przygotowanie:

Wywar z czarnego bzu zagotować i nieco zagęścić mączką ziemniaczaną. Doprawić na słodko-kwaśno za pomocą soku z limonki, octu, chili, a także ewentualnie odrobiny cukru. Wywar odstawić do ostudzenia. Jabłko umyć, pokroić ze skórką w niewielką kostkę i dodać do ostudzonego wywaru. Usunąć skórę i ości z filetu z łososia, a następnie pokroić w 8 bardzo cienkich plasterków. Plasterki łososia umieścić w wywarze z kwiatów czarnego bzu i limonki w taki sposób, aby całe były nim poryte. Odstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 10 minut i podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem i odrobiną wywaru. 


DANIE GŁÓWNE

Przysmażony z odwrotnej strony filet wołowy z puree ze słodkich ziemniaków



Przysmażony z odwrotnej strony filet wołowy


Składniki:

  • 600 g fileta wołowego
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe oleju z oliwek z tłoczenia na ciepło
  • olej roślinny do przysmażenia
  • sól i czarny pieprz zmielony w młynku

 
 


Przygotowanie:

Przygotować filet wołowy, usuwając żyły, skórę i nadmierny tłuszcz, następnie wetrzeć w niego olej z oliwek. Dobrze przyprawić pieprzem z każdej strony i obłożyć ziołami. Piec w piekarniku przy 80 stopniach i powietrzu obiegowym aż do podgrzania rdzenia do temperatury 54 stopni (sprawdzić za pomocą miernika temperatury rdzenia). Następnie mocno przysmażyć na grillu lub na patelni w odrobinie oleju roślinnego. Przyprawić solą i natychmiast podawać.



Puree ze słodkich ziemniaków


Składniki:

  • 600 g słodkich ziemniaków
  • 1 mały kawałek anyżu gwiaździstego
  • ¼ laski wanilii
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 2 goździki
  • szczypta chili
  • 1 bardzo mały kawałek kory cynamonowca
  • sól i czarny pieprz
  • 100 g masła
  • 300 ml bulionu
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku

 
 


Przygotowanie:

Obrać słodkie ziemniaki i pokroić je w grubą kostkę, cebule szalotki również obrać i pokroić w drobne paski. Ząbki czosnku pokroić w drobne kostki i ugnieść z odrobiną soli do konsystencji musu. Ziemniaki, czosnek i szalotki podsmażyć nieco w garnku wraz z połową masła i przyprawami, następnie podlać bulionem i gotować pod przykrywką w niskiej temperaturze aż słodkie ziemniaki zmiękną. Wyjąć korę cynamonowca, goździki i kardamon, dodać resztę masła i wszystko zmiksować w mikserze do konsystencji drobnoziarnistego puree. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, utrzymywać w cieple do czasu podawania.



Chimmichurri z liści rzodkiewki i rzodkiewek z polewą


Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi, o jakości żywności ekologicznej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek mięty
  • 200 ml oliwy z oliwek z tłoczenia na zimno
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka stołowa prażonych orzechów piniowych
  • sól i czarny pieprz zmielony w młynku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • zmielona gałka muszkatołowa

 
 


Przygotowanie:

Ząbki czosnku pokroić w drobne kostki i ugnieść z odrobiną soli do konsystencji musu. Odciąć liście rzodkiewki, umyć pod bieżącą, zimną wodą, usunąć duże łodyżki, następnie ostrożnie osuszyć. Z mięty również usunąć łodyżki i włożyć do miksera razem z olejem z oliwek, parmezanem, orzeszkami piniowymi i musem czosnkowym. Krótko zmiksować do uzyskania drobnoziarnistego puree i doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewki umyć, ostrożnie osuszyć i pokroić na połówki. Krótko podgrzać w garnku z odrobiną masła i oleju z oliwek i z wyczuciem przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.



Redukcja wina burgundzkiego z czerwonym burakiem


Składniki:

  • 1 świeży czerwony burak (ewentualnie sok z czerwonego buraka)
  • 500 ml czerwonego wina
  • ¼ wydrapanej laski wanilii
  • skórka z połowy limonki
  • 2 lekko ściśnięte kapsułki kardamonu
  • szczypta pieprzu Szechuan
  • 1 łyżki cukru
  • 1 mała łyżeczka skrobi kukurydzianej

 
 


Przygotowanie:

Cukier skarmelizować w ciężkim garnku na kolor złotobrązowy i dodać przyprawy. Wszystko podlać czerwonym winem i dodać sok z limonki, zredukować do 1/3 i lekko zagęścić mączką ziemniaczaną. Obrać czerwone buraki, zetrzeć drobno na tarce i przepuścić przez ścierkę. Na krótko przed serwowaniem dodać sok do redukcji wina, całość przelać przez durszlak z drobnymi oczkami i podawać.


DESER

Morze skał – krem z likieru Baileys i ginu wraz z kruszonką z brownie



Kruszonka z brownie


Składniki na 20 niewielkich sztuk:

  • 300 g półgorzkiej czekolady
  • 4 jajek
  • 250 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 50 g kakao do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

 
 


Przygotowanie:

Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z 250 g masła roztopić w garnku na małym ogniu. W osobnej misce ubić trzepaczką jajka z cukrem i szczyptą soli przez 3 do 4 minut do uzyskania konsystencji kremu. Masło czekoladowe zdjąć z ognia i natychmiast wmieszać w masę jajeczną. Zmieszać ze sobą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie szybko wmieszać wszystko do masy czekoladowo-jajecznej. Ciasto umieścić w nasmarowanej masłem foremce do pieczenia i wygładzić. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut. Brownie najlepiej smakuje wtedy, kiedy nie będzie całkowicie upieczony i w środku pozostanie nieco soczysty. Do naszego przepisu pokruszyć 4 niewielkie kawałki brownie, a resztę można pod przykryciem przechowywać przez kilka dni w lodówce.



Do przygotowania musli


Składniki:

  • 300 g musli w zależności od gustu
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru

 
 


Przygotowanie:

Cukier skarmelizować na ciężkiej patelni na złotobrązowy kolor, dodać musli i również podgrzać. Zdjąć wszystko z ognia i odstawić do przestudzenia, przy tym cały czas mieszając, aby cukier osiadł wokół kawałków musli i wszystko stało się chrupiące. Czekoladę połamać na małe kawałki i dodać ją do jeszcze ciepłej mieszanki, następnie dobrze wymieszać i odstawić do ostudzenia.



Do przygotowania zmrożonych owoców


Składniki:

  • po 50 g świeżych malin, jagód i jeżyn
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru 

 
 


Przygotowanie:

Owoce zamrozić na płaskiej blasze 20 minut przed podaniem. Zmrożone owoce przed serwowaniem posypać cukrem pudrem.



Do przygotowania kremu z ginu


Składniki:

  • 6 łyżek stołowych ginu
  • 300 ml likieru Baileys
  • 250 g bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 wydrapanej laski wanilii
  • 2 lekko ściśnięte kapsułki kardamonu
  • starta skórka ćwiartki limonki
  • 3 arkusze żelatyny

 
 


Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, cukier skarmelizować na złotobrązowy kolor i dodać laskę wanilii. Kapsułki kardamonu lekko ścisnąć i dodać razem ze skórką z limonki, wszystko podlać likierem Baileys i raz zagotować. Pozostawić krótko na niewielkim ogniu, dodać gin i zdjąć z ognia. Żelatynę wycisnąć, dodać do garnka z mieszanką likieru Baileys z ginem i dobrze wymieszać. Wszystko włożyć do miski i odstawić do lodówki, aż masa zacznie nabierać stałej konsystencji. Następnie jeszcze raz wymieszać wszystko trzepaczką i dodać śmietanę.

Gotową masę rozdzielić na 4 talerze, dodać karmelizowane czekoladowe musli i posypać pokruszonymi brownie. Owoce rozłożyć na warstwie okruchów, a następnie, jeśli będzie to możliwe, ozdobić słodką rzeżuchą lub trybulką ogrodową. 

Ostatni krok do przygotowania morza skał:

Każdy, kto lubi spektakularne wejścia, może dzień wcześniej umyć w zmywarce do naczyń kilka ładnych kamyków rzecznych, zamrozić je, a następnie zaprezentować w środku misy w postaci dekoracji. Po dodaniu czubka z pasujących lodów lub kryształów lodowych z kolejnego przepisu uzyska się wspaniały efekt „wow”.


Kryształy lodowe z kawy


Składniki:

  • 100 g ziaren kawy espresso
  • 1 laska wanilii wraz z zeskrobanym miąższem
  • 2 lekko ściśnięte kapsułki kardamonu
  • 2 łyżki cukru 

 


Przygotowanie:

Ziarna espresso zmielić w młynku do kawy, a potem dodać kardamon, cukier i wanilię i zaparzyć mocną kawę. Następnie wszystko przelać przez filtr i natychmiast schłodzić na lodzie, aż prawie zamarznie. Teraz rozlać kawę na blasze i zamrozić w zamrażarce. Co 30 minut poruszać nią i zdrapywać nieco, dzięki czemu powstaną drobne kryształki.