SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

• 400-480 g świeżego makaronu orecchiette
• 280 g świeżego miecznika
• 480 g pomidorów Pachino (lub odpowiednio do preferencji pomidorów daktylowych)
• 80 g migdałów w płatkach
• Sól wg potrzeb
• Pieprz wg potrzeb
• 30 g cukru nierafinowanego
• Skórki z 3 pomarańczy
• Skórki z 3 cytryn
• 2-3 gałązki tymianku
• 2-3 gałązki kopru
• 2-3 gałązki majeranku
• 3 ząbki czosnku
• Olej wg potrzeb
• 1 szklanka wina białego

ŚWIEŻY MAKARON ORECCHIETTE Z RAGOUT Z MIECZNIKA, KANDYZOWANYMI POMIDORAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Przygotowanie:

1. Pokroić pomidory na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać na wierzch odrobinę oleju, gałązki tymianku, majeranku i koperku, sól i pieprz, skórki pomarańczy i cytryn, rozgnieciony czosnek i cukier nierafi nowany. Następnie piec pomidory w temperaturze 140°C przez około 20-23 minuty w piekarniku bez termoobiegu. Po upieczeniu zdjąć pomidory z blachy i zlać sok.

2. Podczas duszenia pomidorów pokroić miecznika w małą kostkę, podsmażyć na patelni na gorącym oleju, dosmaczyć solą i pieprzem. Zalać białym winem i zaczekać, aż odparuje (jest to konieczne, aby w sosie nie był wyczuwalny zbyt wyraźnie smak wina). Dodać pomidory i gotować maksymalnie przez 3-4 minuty. Nie gotować ryby zbyt długo.

3. Po zrobieniu sosu wsypać makaron orecchiette do wcześniej przygotowanego garnka z gorącą osoloną wodą i gotować maksymalnie przez 3-4 minuty. Migdały w płatkach uprażyć w wysokiej temperaturze na patelni z powłoką. Przełożyć makaron na patelnię z rybą i podsmażyć przez kilka minut, dodać odrobinę oleju i przełożyć na talerze. Posypać makaron orecchiette uprażonymi migdałami w płatkach i posypać do smaku odrobiną startej skórki pomarańczowej.

Artesano talerz do makaronu
Artesano talerz do makaronu
Artesano talerz do makaronu
Artesano talerz bufetowy
Artesano talerz bufetowy
Artesano talerz bufetowy
Artesano talerz do makaronu
Artesano talerz do makaronu
Artesano talerz do makaronu