SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

• 400-480 g świeżego makaronu orecchiette
• 280 g świeżego miecznika
• 480 g pomidorów Pachino (lub odpowiednio do preferencji pomidorów daktylowych)
• 80 g migdałów w płatkach
• Sól wg potrzeb
• Pieprz wg potrzeb
• 30 g cukru nierafinowanego
• Skórki z 3 pomarańczy
• Skórki z 3 cytryn
• 2-3 gałązki tymianku
• 2-3 gałązki kopru
• 2-3 gałązki majeranku
• 3 ząbki czosnku
• Olej wg potrzeb
• 1 szklanka wina białego

ŚWIEŻY MAKARON ORECCHIETTE Z RAGOUT Z MIECZNIKA, KANDYZOWANYMI POMIDORAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Przygotowanie:

1. Pokroić pomidory na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać na wierzch odrobinę oleju, gałązki tymianku, majeranku i koperku, sól i pieprz, skórki pomarańczy i cytryn, rozgnieciony czosnek i cukier nierafi nowany. Następnie piec pomidory w temperaturze 140°C przez około 20-23 minuty w piekarniku bez termoobiegu. Po upieczeniu zdjąć pomidory z blachy i zlać sok.

2. Podczas duszenia pomidorów pokroić miecznika w małą kostkę, podsmażyć na patelni na gorącym oleju, dosmaczyć solą i pieprzem. Zalać białym winem i zaczekać, aż odparuje (jest to konieczne, aby w sosie nie był wyczuwalny zbyt wyraźnie smak wina). Dodać pomidory i gotować maksymalnie przez 3-4 minuty. Nie gotować ryby zbyt długo.

3. Po zrobieniu sosu wsypać makaron orecchiette do wcześniej przygotowanego garnka z gorącą osoloną wodą i gotować maksymalnie przez 3-4 minuty. Migdały w płatkach uprażyć w wysokiej temperaturze na patelni z powłoką. Przełożyć makaron na patelnię z rybą i podsmażyć przez kilka minut, dodać odrobinę oleju i przełożyć na talerze. Posypać makaron orecchiette uprażonymi migdałami w płatkach i posypać do smaku odrobiną startej skórki pomarańczowej.